Skip to main content

Πήραν φωτιά τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη - Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Ποιοι λόγοι οδηγούν τα ενοίκια σε μεγάλες αυξήσεις στη Θεσσαλονίκη - Πού φθάνουν οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών, στο βάθος... αγορά κατοικίας

Σαν να μην έφτανε η ακρίβεια σε μια σειρά βασικών προϊόντων, αλλά και η εκρηκτική άνοδος σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ενοικιαστών που έρχονται αντιμέτωποι με αιτούμενες… ανατιμήσεις στα μισθώματα που καταβάλουν, ιδιαίτερα όταν πλησιάζει ο χρόνος για τη λήξη των συμβολαίων τους.  Την ίδια ώρα και οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές διαμερισμάτων, κατά μήκος της Θεσσαλονίκης, έρχονται όλο και συχνότερα αντιμέτωποι με τσουχτερά ενοίκια.

Οι τιμές των ενοικίων σε πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει φωτιά όπως εξηγεί στη Voria.gr, ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος με κάποιους ιδιοκτήτες να μην φείδονται…αυξήσεων την ώρα που οι μισθοί παραμένουν σταθεροί και η περιρρέουσα συγκυρία, λόγω και του κορωνοϊού, μόνο ασφάλεια δεν προσφέρει.

Που οφείλονται οι αυξήσεις

Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων οφείλεται κυρίως στην συσσώρευση πολλών ετών υποαπόδοσης των κατοικιών, γεγονός που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην αδυναμία των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για την κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

«Οι τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη, εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως πχ στην Παλιά Παραλία ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερων ακινήτων, κυμαίνονται από 4 έως 6 ευρώ το τμ. Ωστόσο κάποιοι δεν διστάζουν να ζητήσουν και 10 ευρώ το τμ εκμεταλλευόμενοι πως δεν υπάρχουν ελεύθερα πολλά διαμερίσματα» σημειώνει ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν πάρει τα μυαλά τους αέρα και καθώς πλησιάζει το τέλος του συμβολαίου μίσθωσης ζητούν από τον ενοικιαστή τους  αύξηση που μπορεί να αγγίξει και το 20%».

Κάποιοι ενοικιαστές μη έχοντας άλλη επιλογή και ενδεχομένως επειδή δεν επιθυμούν να ξεβολευτούν αποδέχονται την αύξηση, ωστόσο η πλειονότητα αναζητά νέα κατοικία ενδεχομένως σε νέα περιοχή.
Όπως τονίζει ο κ. Γεωργάκος τα υψηλά μισθώματα, σε συνδυασμό με τα νεόδμητα που βγαίνουν σταδιακά στην αγορά, τα χιλιάδες ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση από τα funds, αλλά και η κινητικότητα που καταγράφεται στη δανειοδότηση θα ωθήσουν πολλούς ενοικιαστές στην αγορά κατοικίας.  Επιπρόσθετα, συνήθως η σύγκριση του ενοικίου με τη μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου πολλές φορές υπολείπεται κατά 20%-30%, γεγονός που θα ωθήσει πολλούς Θεσσαλονικείς προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι.

Τράπεζα της Ελλάδας: Άνοδος τιμών στο τρίτο τρίμηνο του έτους

Όπως προκύπτει από τους δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων, που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας,  για το τρίτο τρίμηνο του 2021, επιταχύνθηκε η άνοδος στις τιμές των κατοικιών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ  το γ΄ τρίμηνο του έτους, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,9%. Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 7,6% και των παλαιών στο 8,2%.

Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 9,8% στην Αθήνα, 8,7% στη Θεσσαλονίκη, 5,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας.