Skip to main content

Βροχή από ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για τα Χριστούγεννα

Τα νέα ταξιδιωτικά μέτρα έφεραν βροχή ακυρώσεων σε ξενοδοχεία και Airbnb - Δύσκολος ο χειμώνας για τον τουριστικό κλάδο, ειδικά στις πόλεις

Ο δρόμος προς την κανονικότητα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μακρύς, όσο για το πνεύμα των Χριστουγέννων μοιάζει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας του κορωνοϊού, που για πολλοστή φορά, οδηγεί σε παγκόσμιο αιφνιδιασμό, με τους ανθρώπους του τουρισμού της Θεσσαλονίκης να κρέμονται από μια… κλωστή.

Όπως λέει μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος «ο χειμώνας προμηνύεται... ψυχρός για τον τουριστικό κλάδο, η επιβίωση των ξενοδοχείων, ειδικά των πόλεων, δυσχεραίνεται» και συμπληρώνει όλο νόημα «ο χειμώνας έχει τελειώσει. Πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης για τον κλάδος μας άμεσα. Δεν αρκεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που τρέχει μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022».

Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν σε μια προσπάθεια να οχυρώσει τη χώρα μας από την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον και της πανδημίας γενικότερα, σύμφωνα μετά οποία από τις 19 Δεκεμβρίου οι επισκέπτες από όλες τις χώρες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν αρνητικό PCR 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 24 ωρών, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε είναι ανεμβολίαστοι, αποτελούν, για τον τουριστικό κλάδο, το «κερασάκι στην τούρτα».

Είχε προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα έτερη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ήταν υποχρεωτικό, αποκλειστικά PCR 48 ωρών, κάτι το οποίο τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, μετά από πιέσεις των εκπροσώπων του τουρισμού αναθεωρήθηκε ελαφρώς αφήνοντας και το παραθυράκι του rapid test.  

To κακό όμως είχε γίνει. Και αυτό γιατί το διάστημα των εορτών οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης περίμεναν να δουλέψουν ωστόσο η ανακοίνωση των νέων μέτρων προκάλεσε βροχή ακυρώσεων σε ξενοδοχεία και Airbnb.

«Η πανδημία δεν βοηθά στις κρατήσεις. Η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί ανησυχία και φέρνει μέτρα παγκοσμίως. Ωστόσο αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι πως όταν ανακοινώνονται μέτρα πρέπει να ανακοινώνονται νωρίς και ολοκληρωμένα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δυσκολεύουν τους ξένους τουρίστες. Οι γιορτές είναι το Σαββατοκύριακο και οι υποδομές για τη διενέργεια τεστ είναι κλειστές.  Δεν μπορεί ο τουρίστας να έχει στο μυαλό του και στα τεστ».

Οι ακυρώσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα

Η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει η μετάλλαξη του κορωνοϊού και η επιμονή του ιού εδώ και περίπου δυο χρόνια, είχε ωθήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα  τόσο Βαλκάνιους, όσο και Δυτικοευρωπαίους τουρίστες, που είχαν προγραμματίσει να περάσουν τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων γιορτών στη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουν σε ακυρώσεις των κρατήσεων τους.

Μετά την ανακοίνωση των νέων ταξιδιωτικών μέτρων οι ακυρώσεις «έπεσαν σαν βροχή», όπως λέει ιδιοκτήτης καταλυμάτων Airbnb. «Δεν προλαβαίνουμε να ακυρώνουμε τις κρατήσεις, την ώρα μάλιστα που βάσει των προκρατήσεων η πληρότητα που είχαμε ήταν στο 90% για τις ημέρες των εορτών» σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr, ενώ δηλώνει, ιδιαίτερα απογοητευμένος από την αιφνιδιαστική, όπως λέει κίνηση, της κυβέρνησης.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν ξεκινήσει κάποιες μεμονωμένες ακυρώσεις κρατήσεων από ξένους, αλλά και από Έλληνες. Εν μέρει είναι λογικό καθώς οι τουρίστες νιώθουν ανασφάλεια. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί. Όμως με την ανακοίνωση  των μέτρων οι ακυρώσεις πληθαίνουν» αναφέρει στέλεχος κεντρικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως πριν ξεκινήσουν οι ακυρώσεις, οι πληρότητες στο ξενοδοχείο ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Απογοητευτική είναι η εικόνα και στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία αν και κατέγραφαν μια συμπαθητική κίνηση για τους αγαπημένους προορισμούς των Θεσσαλονικέων στο εξωτερικό τώρα δεν σταματούν να σηκώνουν τα τηλέφωνα για να δέχονται ακυρώσεις συμμετοχών.