Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αγωνία ΟΤΟΕ για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών

Τι έδειξε η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΟΤΟΕ με θέμα «Νέες τεχνολογίες στις τράπεζες και επιπτώσεις στην απασχόληση».

Η ανησυχία των τραπεζοϋπαλλήλων για τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν και αναμένεται μελλοντικά να διευρυνθούν από την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών εκφράστηκε πριν από λίγο σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΟΤΟΕ  με θέμα «Νέες τεχνολογίες στις τράπεζες και επιπτώσεις στην απασχόληση».  

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει στο θέμα της συρρίκνωσης των τραπεζικών δικτύων, με βασική αιτιολογία εκ μέρους των διοικήσεων των τραπεζών την ψηφιακή διεκπεραίωση των εργασιών.

«Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μείνει χωρίς τραπεζικό κατάστημα και χιλιάδες συμπατριώτες μας ταλαιπωρούνται για να εξυπηρετηθούν, αφού αναγκάζονται να κάνουν πολλά χιλιόμετρα» είπε χαρακτηριστικά. Απέδωσε, μάλιστα, την κατάσταση στην «βιαστική προσπάθεια των τραπεζιτών να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας των τραπεζών». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η ψηφιοποίηση των τραπεζών έχει ήδη παρενέργειες στην απασχόληση του κλάδου», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «το επάγγελμα του τραπεζοϋπαλλήλου θα αντέξει, καθώς τραπεζικές εργασίες χωρίς τον παράγοντα άνθρωπο δε γίνονται».  Επίσης ο κ. Κούκος επικαλέστηκε έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με την οποία οι νέοι Αμερικανοί προτιμούν να κάνουν τις τραπεζικές τους εργασίες σε κατάστημα και όχι από το κινητό ή τον υπολογιστή του».

Μιλώντας αργότερα στους συναδέλφους του ο κ. Κούκος αναγνώρισε ότι «η λεγόμενη "4η Βιομηχανική Επανάσταση" δεν είναι μόνο τεχνολογικά ανατρεπτική, αλλά έχει και ισχυρές κοινωνικές διαστάσεις με πολυάριθμες κοινωνικές προκλήσεις και ανατροπές για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους πολίτες, τις κυβερνήσεις, τους θεσμούς, την ανθρωπότητα ολόκληρη». Για όλα αυτά ζήτησε τα συνδικάτα να έχουν λόγο και ρόλο στην εξέλιξη και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στους χώρους εργασίας κάθε κλάδου, ώστε _όπως υπογράμμισε- να προλάβουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία»