Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αγορά σπιτιού έως 100.000 ευρώ - Πού εντοπίζονται ευκαιρίες

Ποιες παράμετροι διαμορφώνουν τις τιμές για την αγορά σπιτιού στη Θεσσαλονίκη - Πού εντοπίζονται ευκαιρίες και από πού προέρχεται η ζήτηση.

Οι προσδοκίες για αναθέρμανση της αγοράς κατοικιών μετά και τη βελτιωμένη πορεία της πανδημίας, συντηρούν το ανοδικό μομέντουμ των τιμών, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη κατά 3,7%.

Δεν είναι λίγοι πλέον που αναζητούν κατοικίες έως 100.000 ευρώ, είτε για να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, είτε ως μια επενδυτική κίνηση που θα τους αποφέρει έσοδα στο μέλλον. Δυναμικά στο παιχνίδι μπαίνουν και οι εταιρείες που ασχολούνται με τις ανακαινίσεις αγοράζοντας φθηνότερα και πουλώντας ακριβότερα, μετά το ριζικό make over στο οποίο προχωρούν στα ακίνητα που αποκτούν.

Εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης επισημαίνουν πως οι αγοραπωλησίες κατοικιών, αν και σαφώς περιορισμένες, συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με τους επενδυτές να ελπίζουν σε ανάκαμψη μετά τη λήξη «συναγερμού» που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος μεταχειρισμένα ακίνητα σε τιμή έως 100.000 τμ, από 50 έως και 120 τμ, εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Φιλίππου, στην Κασσάνδρου, στην Αγίου Δημητρίου, με το τμ να κυμαίνεται από 800 έως 1.200 ευρώ.

Αντίστοιχες ευκαιρίες εντοπίζονται στις οδούς Δελφών, Μπότσαρη, Παπάφη, Συνδίκα και Μακεδονίας.

Συνήθως πρόκειται για οικοδομές μεταξύ των δεκαετιών 1960- 1980 με τα ακίνητα να χρειάζονται ριζική ανακαίνιση γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό κόστος για τον επενδυτή. Αν λοιπόν το budget του είναι τα 100.000 ευρώ ο εν δυνάμει αγοραστής δεν αποκλείεται να επιλέξει ένα μικρότερο διαμέρισμα, προκειμένου να διαθέσει και ένα ποσό για να το διαμορφώσει όπως ο ίδιος θέλει.

Συνήθως οι αγοροπωλησίες γίνονται με το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος να είναι ρευστό και ένα μικρό μέρος να προέρχεται από δανεισμό. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που γίνονται εξολοκλήρου με ρευστό.

Ποιοι παράμετροι διαμορφώνουν τις τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, οι παράμετροι που διαμορφώνουν τις τιμές, είναι καταρχήν η διάθεση του ιδιοκτήτη να ρίξει ή όχι την αιτούμενη τιμή πώλησης, η κατάσταση του ακινήτου, η παλαιότητα του, αν διαθέτει θέα ή όχι, τα τμ στα οποία εκτείνεται, αν έχει η όχι ασανσέρ, αν είναι οπίσθιο αλλά και σε ποιο όροφο βρίσκεται.

Από πού προέρχεται η ζήτηση

Τα πιο οικονομικά ακίνητα, που δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, τα αναζητούν οικογένειες για να κατοικήσουν σε αυτά, γονείς που επιθυμούν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα για το παιδί τους και προπάντων ανακαινιστές για επένδυση. Στόχος των τελευταίων είναι τα αγοράσουν όσο πιο χαμηλά γίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ και να τα πουλήσουν για παράδειγμα στα 1.500 ευρώ το τμ.

Σημειώνεται πως η πιο απλή ανακαίνιση για έναν ιδιώτη - για τα εξειδικευμένα γραφεία τα εν λόγω κόστη είναι διαφορετικά- κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ το τμ ενώ όταν πρόκειται για πιο πολυτελή μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ ανά τμ.

Ανθεκτικές οι τιμές των ακινήτων

Όσον αφορά την ανθεκτικότητα που δείχνουν οι τιμές των κατοικιών, κόντρα στις οικονομικές επιπτώσεις της COVID-19 και στην κάμψη του ΑΕΠ, εκπρόσωποι του κλάδου του real estate, την αποδίδουν και στην έλλειψη νέων κατασκευών τα τελευταία χρόνια. Πάντως η ...νέα ανοικοδόμηση στη Θεσσαλονίκη, όπως έχει γράψει η Voria.gr, έχει ξεκινήσει, με τα νέα διαμερίσματα, αν και περιορισμένα επί του παρόντος, να πωλούνται στις περισσότερες περιπτώσεις πριν ακόμη αποπερατωθούν.