Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αναπαράσταση με τον νεκρό εργάτη στον ματωμένο Μάη του '36 από το ΠΑΜΕ

Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν αναπαράσταση με τον νεκρό εργάτη Τάσο Τούση στις ταραχές του 1936 στη Θεσσαλονίκη κατά την ολοκλήρωση της πορείας.

Με μία πορεία γεμάτη συμβολισμούς και αναπαραστάσεις των γεγονότων του 1936 ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Διαβάστε σχετικά - Θεσσαλονίκη: Συναυλία Ζερβουδάκη και πορεία στους δρόμους από το ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά

Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου με Εγνατία, όπου βρισκόταν το μνημείο του καπνεργάτη πριν να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν αναπαράσταση με τον νεκρό εργάτη, Τάσο Τούση, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι στις ταραχές του 1936 στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης - Ιστορίες της Παλιάς Θεσσαλονίκης: Ο ματωμένος Μάης, ο σπαραγμός μιας μάνας και ο Επιτάφιος

Ξεκίνησαν από το σημείο της δολοφονίας στη συμβολή των Οδών Συγγρού με Εγνατία και μετέφεραν νοερά πάνω σε μια ξύλινη πόρτα το άψυχο σώμα του, αντικαθιστώντας το κορμί με μια κόκκινη σημαία και υπό τους ήχους του τραγουδιού του γνωστού τραγουδιού «Μέρα Μαγιού».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εργατικά σωματεία και συνδικάτα. Η Η εκδήλωση να ολοκληρώνεται με τον κόσμο να σηκώνει τη γροθιά του και να τραγουδά το «Επεσατε θύματα» και να φωνάζουν «Αθάνατοι».