Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων σήμερα

Τι σημαίνει το «μίνι lockdown» που εξετάζουν και για τη Θεσσαλονίκη οι ειδικοί. Η πίεση στο σύστημα υγείας το σημείο κλειδί.

Ανοιχτό αφήνει αυτή τη φορά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, το ενδεχόμενο άμεσα να επιβληθεί το λεγόμενο «μίνι lockdown» στη Θεσσαλονίκη, λόγω του αυξητικού αριθμού των κρουσμάτων και της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκτός από τα αυξημένα ενεργά κρούσματα των τελευταίων ημερών και την αύξηση της θετικότητας στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται και αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ως προάγγελος ενδεχόμενης έξαρσης της πανδημίας στην περιοχή.

Όλα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, είναι πιθανό να οδηγήσουν τους ειδικούς να επιβάλουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία).

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε στη Voria.gr πως στη σημερινή συνεδρίασή της «η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα εξετάσει αναλυτικά τα νούμερα και όλα τα στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και εφόσον δείξουν ότι απαιτούνται επιπλέον περιοριστικά μέτρα (που πάντως δεν συνιστούν lockdown) θα ληφθούν, επειδή στην πράξη έδειξαν ότι μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα και να περιορίσουν τη διασπορά. Φάνηκε και στους νομούς που επιβλήθηκαν. Εγώ δεν θα είμαι στη σημερινή συνεδρίαση, όμως είμαι βέβαιος ότι θα ληφθούν οι πλέον κατάλληλες αποφάσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη και να μη φτάσουμε σε ένα πραγματικό lockdown».

Τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζει η Επιτροπή, η οποία άρχισε τη συνεδρίασή της, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1.00' τα ξημερώματα έως τις 6.00' το πρωί, η απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας όλο το 24ωρο και η απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, τα στοιχεία που θα εξεταστούν αφορούν κυρίως στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, όπου οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και οι εισαγωγές (κι από γειτονικούς νομούς) αυξάνονται ανησυχητικά.

Όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν, ενώ ήδη η Θεσσαλονίκη είναι σε καθεστώς αυξημένης παρακολούθησης από την αρχή της εβδομάδας. Τα περιοριστικά μέτρα εφόσον ληφθούν θα είναι προληπτικά για να μην υπάρξει έξαρση της πανδημίας που θα φέρει τη Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» και θα συνεπάγεται ουσιαστικό lockdown. Θα έχουν διάρκεια σε πρώτη φάση μιας εβδομάδας. Πριν από εννέα μέρες πάντως, όταν παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών στην περιοχή σε υψηλά νούμερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε επισημάνει πως δεν επρόκειτο σε εκείνη τη φάση να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Οι κ.κ. Πλεύρης και Γκάγκα που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη είχαν τονίσει πως ήταν σε επαφή με όλους τους τοπικούς φορείς προκειμένου να μη φτάσει η πόλη στην ανάγκη επιβολής επιπλέον περιοριστικών μέτρων, όμως φαίνεται πως η εξέλιξη της πανδημίας εννέα μέρες μετά διαμορφώνει πλέον νέα δεδομένα.

Πάντως, ο κ. Εξαδάκτυλος επαναλαμβάνει πως το τριήμερο των εκδηλώσεων της 26ης - 28ης Οκτωβρίου δεν υπάρχει λόγος να αναβληθεί, υπό την προϋπόθεση πως θα γίνει με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.