Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία λόγω συρροής κρουσμάτων σε εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί 13 κρούσματα σε εργαζόμενους στον τερματικό σταθμό του ΙΚΕΑ. Δύσκολη η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Ανησυχία έχει προκληθεί στις τάξεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ λόγω της διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού Γιάννης Δήμκας, «αυτή τη στιγμή εντοπίζονται περισσότερα από 25 ενεργά κρούσματα μεταξύ των συναδέλφων».

Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα έχουν εντοπιστεί 13 κρούσματα σε εργαζόμενους στον τερματικό σταθμό του ΙΚΕΑ, εντείνοντας τον προβληματισμό, αφού πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους και μεταλλάξεις του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγοί του ΟΑΣΘ που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 μοιάζει απίθανο να κόλλησαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους μέσα στο λεωφορείο.

«Τηρούνται αυστηρά όλά τα μέτρα και από την αρχή της πανδημίας έχει υπάρξει μέριμνα ώστε ο οδηγός να είναι απομακρυσμένος απο τους επιβάτες. Η διασπορά, αν και είναι δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση, έγινε πιθανότατα στους τερματικούς σταθμούς», υποστηρίζει ο κ. Δήμκας.

Το Συνδικάτο έχει έρθει ήδη σε επαφή με τη διοίκηση του Οργανισμού ώστε να υπάρξουν εκτεταμένα τεστ μεταξύ των εργαζομένων, ενώ όπως λέει ο κ.Δήμκας έχει κατατεθεί αίτημα να ξεκινήσουν και πάλι οι απολυμάνσεις εντός των τερματικών σταθμών, αφού σταμάτησαν λόγω λήξης της σύμβασης με την εταιρεία απολυμάνσεων.

Πυρά από ΔΑΣ

Η παράταξη της ΔΑΣ του Συνδικάτου εργαζομένων, σε ανακοίνωσή της για τη συρροή κρουσμάτων επισημαίνει ότι «η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες επιβάτες και εργαζόμενους».

Όπως επισημαίνεται, τα λεωφορεία με leasing όπου η επιβίβαση/αποβίβαση γίνεται από μία πόρτα και η χρήση μονών λεωφορείων αντί διπλών σε πολυσύχναστες γραμμές επιβαρύνει την κατάσταση.

Ακόμα καταγγέλλεται ότι δεν γίνεται υποχρεωτική θερμομέτρηση των εργαζομένων στην ανάληψη της βάρδιας, ενώ οι συνεχείς μετακινήσεις οδηγών από γραμμή σε γραμμή δυσκολεύει τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Τέλος αναφέρεται ελλιπής  απολύμανση των λεωφορείων στο τέλος της βάρδιας.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ αναφέρει ότι η διοίκηση του Οργανισμού έχει αμελήσει την απολύμανση των εργασιακών χώρων, ενώ επισημαίνει τον μεγάλο αριθμό παροπλισμένων λεωφορείων εξαιτίας ασήμαντων βλαβών.

Αναφορά γίνεται και στη χρήση των λεωφορείων με leasing που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξαερισμό και παράθυρα «με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία», όπως επισημαίνεται.

«Προειδοποιούμε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ότι η υπομονή των εργαζόμενων εξαντλήθηκε», τονίζει το Συνδικάτο, λέγοντας πως η ανικανότητα αναδιάταξης των αστικών συγκοινωνιών, οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου:

Εν μέσω πανδημίας και μάλιστα σε αναζωπύρωση αυτής, καθώς τα κρούσματα στις τάξεις των εργαζομένων δείχνουν να αυξάνουν η Διοίκηση του Οργανισμού αντί να εντείνει τα μέτρα προστασίας, έχει παραμελήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα την απολύμανση εργασιακών χώρων, στα περισσότερα των κυκλοφορούντων λεωφορείων υπάρχει παντελής έλλειψη αντισηπτικών ενώ και πληθώρα λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Θ. συνεχίζουν να παραμένουν παροπλισμένα και εγκαταλειμμένα ακόμη και για ασήμαντου κόστους βλάβες.

Τα λεωφορεία του leasing ως γνωστόν δεν διαθέτουν παράθυρα για τον απαραίτητο εξαερισμό του χώρου των επιβατών με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

Αντιθέτως η Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες εις βάρος των εργαζομένων δυσχεραίνοντας ακόμη και τις εργασιακές συνθήκες μειώνοντας ημέρες αναπαύσεων των εργαζομένων!!!

Προφανώς η ανικανότητα των διοικούντων να ανατάξουν την συγκοινωνία τους οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις.

Η τακτική του εκφοβισμού και επιβολής δεν έχουν αποτέλεσμα ούτε σε διδακτικές αίθουσες. Πόσο μάλλον σε εργαζόμενους που πραγματικά νοιάζονται και μάχονται για την συγκοινωνία.

Προειδοποιούμε την διορισμένη Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. ότι η υπομονή των εργαζομένων εξαντλήθηκε.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να λάβει μέτρα.