Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιδρούν οι έμποροι στη δαπάνη για τα self test των υπαλλήλων τους

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει παράλογη την επιβάρυνση των εμπόρων για την προμήθεια των self test που πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι.

Την αντίθεσή της εκφράζει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει με δική του δαπάνη το ένα εκ των δύο self test που πρέπει να κάνουν μέσα στην εβδομάδα οι εργαζόμενοι που απασχολούν.

Πρόκειται για τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας με βάση την οποία από σήμερα 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν  στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Σε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι σε μια περίοδο που οι επιχειρηματίες προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν μετά από το τεράστιο πλήγμα που υπέστησαν από το πολύμηνο κλείσιμο με κρατική εντολή, είναι παράλογο να πρέπει να επιβαρυνθούν με το έξοδο της προμήθειας του ενός εκ των δύο self tests για κάθε υπάλληλο που απασχολούν, σε εβδομαδιαία βάση.

«Αναγνωρίζουμε ότι το self test αποτελεί διαγνωστικό μέσο ελέγχου προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιου covid-19, ωστόσο θεωρούμε αυτονόητο ότι θα έπρεπε η ανάληψη της δαπάνης να γίνει εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα πενιχρά έσοδα των εργοδοτών οι οποίοι έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα όλους αυτούς τους μήνες του lock down. Με τους υγειονομικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι έχουν ορθοποδήσει οικονομικά», αναφέρει ο ΕΣΘ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση επανεξέταση της παραπάνω απόφασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.