Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία εργαζομένων στο ΥΜΑΘ για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην κατάργηση της δομής που υποδέχεται και αξιολογεί επενδυτικά σχέδια άνω των 3 εκατ. από επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας.

Την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΥΜΑΘ προκαλεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το άρθρο 66 για τις στρατηγικές επενδύσεις και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς όπως τονίζουν καταργεί τη δομή του ΥΜΑΘ που υποδέχεται και αξιολογεί επενδυτικά σχέδια άνω των 3 εκατ. ευρώ προς ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο από επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο τμήμα διαθέτει 20 εξειδικευμένους και καταρτισμένους εργαζόμενους οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι θα μείνουν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας τους.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΥΜΑΘ Γιώργος Κατσούρος αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού της κυβέρνησης «για το επιτελικό κράτος στο οποίο όπως λέει δεν χωρουνε όλοι. Πρόκειται για μια ευαίσθητη αρμοδιότητα όπου το δημόσιο χρήμα δίνεται για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και πλέον τειθεται θέμα αδιαφάνειας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συγκεντρωθούν όλα στην Αθήνα για την ανάπτυξη από λίγους και εκλεκτούς. 

Ο κ. Κατσούρος επισημαίνει ότι το σχέδιο προβλέπει «να μπουν ορκωτοί λογιστές, ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί δηλαδή τον οποίο έλεγχο».

Στο ΥΜΑΘ βρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπουλου η οποία δήλωσε: «Τη στιγμή που υπάλληλοι του ΥΜΑΘ δίνουν τη δική τους μάχη για να διατηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών - Μακεδονίας - Θράκης μια σπουδαία αναπτυξιακή αρμοδιότητα, η Κυβέρνηση μοιάζει να μην ακούει κανέναν. Ο ίδιος ο υπουργός ο κ. Καλαφάτης συναινεσε πρώτος απ' όλους στην υποβάθμιση του ΥΜΑΘ, ενώ την ίδια δυσκολία αντιμετωπίζουν και οι Περιφέρειες. Εμείς επιμένουμε στον αναπτυξιακό ρόλο του ΥΜΑΘ αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, με ένα άλλο σχέδιο και στρατηγική».