Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιδρούν οι ιδιώτες αναισθησιολόγοι στην επιστράτευση για την κάλυψη του ΕΣΥ

Γιατροί που συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές τονίζουν ότι το μέτρο παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες και δεν λύνει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου

Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν οι αναισθησιολόγοι που απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να τους «επιστρατεύσει», προκειμένου να καλύψουν τα κενά της ειδικότητας που καταγράφονται σε πολλά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Οι ιδιώτες αναισθησιολόγοι δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν για την προσωρινή αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που πλήττει κυρίως στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ωστόσο τονίζουν ότι η περιστασιακή τους συνδρομή στο ΕΣΥ αφενός παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες, αφετέρου δεν λύνει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε προ ημερών τηλεδιάσκεψη με τους κλινικάρχες της πόλης, από τους οποίους ζήτησε να προσφέρουν εθελοντικά αναισθησιολόγους με τους οποίους συνεργάζονται, προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 40 εφημερίες τον μήνα που χρειάζονται, ώστε να επιστρέψει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο σε μία στοιχειώδη κανονικότητα. Το αίτημα συνοδεύτηκε με σαφή προειδοποίηση ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά, θα ενεργοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση η διάταξη που επιτρέπει την ενίσχυση των νοσοκομείων από τον ιδιωτικό τομέα, η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο για τον οικογενειακό γιατρό που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Μαΐου.

Διαβάστε: Τελεσίγραφο Πλεύρη σε κλινικάρχες για να καλύψουν τα κενά των αναισθησιολόγων

«Στον κόσμο είναι ένα μέτρο που φαίνεται σωστό. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο που δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι. Το θέμα είναι πως οι λύσεις που επιλέγονται δεν έχουν καθόλου ορίζοντα. Επιλέγεται η λύση της επίταξης, όπως και πριν από μερικούς μήνες. Η επίταξη, όμως, δεν μπορεί να κρατάει ένα ή δύο χρόνια. Κρατάει έναν με δύο μήνες. Έστω ότι αύριο επιτάσσουν 10 αναισθησιολόγους. Για πόσον καιρό; Γιατί συνταγματικά δεν μπορείς να τους επιτάξεις για όλη τους τη ζωή. Έτσι, το πρόβλημα παραμένει. Άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα μακροπρόθεσμα ή έστω μεσοπρόθεσμα, τα οποία δεν λαμβάνονται. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να δοθούν οικονομικά και θεσμικά κίνητρα, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο του ΕΣΥ για περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα, στα νησιά δινόταν διπλάσιος μισθός, ευκολότερη ανέλιξη, όπως θέση διευθυντή μέσα σε πέντε χρόνια, μεγαλύτερες άδειες, ταξίδια στον τόπο καταγωγής. Μόνο έτσι θα είναι μακροπρόθεσμο το αποτέλεσμα. Και βέβαια, κίνητρα για τους ειδικευόμενους, κάτι που έκαναν. Πριν από τρία χρόνια το Ιπποκράτειο είχε μόνο έναν ειδικευόμενο. Δόθηκαν απλά κίνητρα -200 με 250 ευρώ επιπλέον- κι αυτή τη στιγμή έχει 16 με 17 ειδικευόμενους. Αυτοί σε πέντε χρόνια θα βγουν αναισθησιολόγοι. Το θέμα είναι να μείνουν στο ΕΣΥ. Από τους 17 μπορεί να μείνουν οι δέκα. Αυτό όμως θα είναι σε πέντε χρόνια. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και με άλλες άγονες ειδικότητες. Γιατί σήμερα είναι οι αναισθησιολόγοι, αύριο θα είναι οι ακτινολόγοι. Επίσης, θα θέλαμε το υπουργείο, αντί να μιλάει με τους κλινικάρχες, με τους οποίους εμείς -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν έχουμε σύμβαση, καθώς είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, να μιλήσει με τους ίδιους τους αναισθησιολόγους», ανέφερε στη Voria.gr αναισθησιολόγος που συνεργάζεται σε μεγάλη ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος σημείωσε πως το πιο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει για την απασχόληση των ιδιωτών στο ΕΣΥ είναι ότι πολλοί δεν διαθέτουν εμπειρία σε εξειδικευμένα χειρουργεία ή σε συγκεκριμένες ειδικότητες. «Η ιατρική δεν γίνεται έτσι. Δεν μπορείς να πας σε ένα άγνωστο περιβάλλον με άγνωστους χειρουργούς και διαφορετικά πρωτόκολλα. Υπάρχουν αναισθησιολόγοι στη δική μας κλινική που έχουν να κάνουν καισαρική περίπου 20 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Κακό προηγούμενο η επιστράτευση κατά την πανδημία»

Οι ιδιώτες αναισθησιολόγοι επισημαίνουν ότι η εμπειρία της επιστράτευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας δείχνει πως το μέτρο αυτό είναι αναποτελεσματικό. Όπως λένε, επιστρατεύτηκαν περίπου δέκα αναισθησιολόγοι, αρκετοί μεγάλης ηλικίας, καθώς δεν ελέγχθηκε ο ΑΜΚΑ τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να δουλέψουν, οπότε τους έδιωξαν. Επιπλέον, δεν αξιοποιήθηκαν όσοι έθεσαν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση του συστήματος υγείας, ενώ και αυτοί που τελικά εργάστηκαν δεν πληρώθηκαν ποτέ.

Την εμπειρία του από την περίοδο της πανδημίας περιέγραψε στη Voria.gr ιδιώτης αναισθησιολόγος, ο οποίος είχε προσφερθεί να συνδράμει εθελοντικά το ΕΣΥ: «Όταν άρχισαν τα προβλήματα με τον κορωνοϊό και οι αναισθησιολόγοι δεν έφταναν για να καλύψουν τις ανάγκες των περιστατικών, μας ζητήθηκε εθελοντικά να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Δηλώνω εθελοντής για να κάνω κάποιες εφημερίες στο ΑΧΕΠΑ. Έπειτα από περίπου 1,5 μήνα μας απαντά το ΑΧΕΠΑ ότι δεν μας έχει ανάγκη. Την ίδια στιγμή το υπουργείο επιστρατεύει άλλους σε διάφορα νοσοκομεία, είτε είχαν είτε δεν είχαν μονάδες covid, όπως η Δράμα, που έστελνε τα περιστατικά στην Καβάλα. Έπειτα από λίγους μήνες ξαναδηλώνω εθελοντής για τη Δράμα. Ποτέ δεν με ενημέρωσε κανείς για οτιδήποτε. Κάποιους τους αξιοποίησαν και μάλιστα ενώ είχαν δηλώσει εθελοντές σε κάποιο νοσοκομείο, τους επιστράτευσαν να κάνουν εφημερίες και σε νοσοκομείο άλλης πόλης! Συνάδελφός μου πήρε φύλλο πορείας για την Καβάλα και όταν παρουσιάστηκε δεν ήξερε κανείς τίποτα, ούτε καν η ιατρική υπηρεσία. Κατέληξε στον διοικητή, που του είπε ότι δεν τον χρειάζονται, αλλά, αφού έχει το χαρτί, να μείνει. Πριν από μία εβδομάδα, συνάδελφος από την ίδια κλινική όπου εργάζομαι, η οποία επιστρατεύτηκε στο Ιπποκράτειο, πήγε στο λογιστήριο του νοσοκομείου για να πληρωθεί. Το λογιστήριο της είπε ότι δεν είναι πουθενά καταχωρημένη. Η αλήθεια είναι από αυτούς που επιστρατεύτηκαν κανείς δεν υπέγραψε σύμβαση ή οτιδήποτε. Το ότι δεν εμφανιζόταν πουθενά λογιστικά σημαίνει ότι δεν ήταν καλυμμένη για καμία ιατρική πράξη».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπουργείο επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις μέσω των κλινικών, κάτι που νομικά πάσχει. «Εμείς δεν έχουμε υπαλληλική σχέση με τις κλινικές, ούτε έχουμε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Άρα ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στις κλινικές να μας πείσουν με την απειλή της διακοπής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Όμως, δεν μπορεί να με πείσει, καθώς, ακόμη κι αν ήμουν υπάλληλος, θα έπρεπε να υπάρχει η έγγραφη συναίνεσή μου, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο. Και τις κλινικές, όμως, δεν μπορεί να πειράξει, έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, διότι τις υποχρεώνει να παρέχουν υπηρεσίες. Δεν είναι παροχή υπηρεσιών να διαθέτουν τους εργαζόμενούς τους», τόνισε και πρόσθεσε ότι, εάν υπήρχε σαφές χρονοδιάγραμμα, θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση: «Αυτή η ιστορία γίνεται για πάγιες ανάγκες που έχει το σύστημα υγείας. Ζήτησαν δέκα αναισθησιολόγους πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για τον μήνα Αύγουστο και βλέπουμε. Για ποιον λόγο μόνο τον Αύγουστο; Αν είχαμε συγκεκριμένο πλάνο, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πώς θα καλύψουμε το πρόγραμμα για έξι μήνες, για παράδειγμα. Δεν υπάρχει όμως πλάνο. Η πολιτεία παρουσιάζεται ανίκανη να δώσει μία σοβαρή λύση στο θέμα. Υγεία χωρίς χρήματα δεν γίνεται κι αυτό πρέπει να το πάρουν απόφαση όλοι κάποια στιγμή. Αν καταλήξει έτσι, σκέφτομαι σοβαρά να κλείσω τα χαρτιά μου από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και είτε να μετακινηθώ σε άλλο μέρος της Ελλάδας, εφόσον δεν εμπίπτουν όλοι οι αναισθησιολόγοι σε αυτό το μέτρο, είτε να φύγω στο εξωτερικό».

Τι λένε στο Ιπποκράτειο

Τους προβληματισμούς αυτούς συμμερίζονται και οι γιατροί του Ιπποκράτειου, δεδομένου ότι, ακόμα κι αν ικανοποιηθεί το αίτημα του υπουργείου να καλυφθούν τα κενά στις εφημερίες από ιδιώτες με πλήρη απασχόληση, δεν σημαίνει ότι οι αναισθησιολόγοι που θα συνδράμουν θα είναι οι ίδιοι.

«Σε μία τέτοια ειδικότητα δεν μπορείς να πάρεις τον κάθε γιατρό και να του πεις να πάει να δουλέψει σε ένα περιβάλλον που του είναι τελείως ξένο, τελείως άγνωστο. Πρέπει να έρθει να εγκλιματιστεί τουλάχιστον 10 - 15 μέρες, να μάθει και μετά να αρχίσει να αποδίδει. Αλλιώς είναιεπικίνδυνο για όλους. Είναι βαριά ειδικότητα με πολύ αυξημένη ευθύνη. Ένα μικρό λάθος που μπορεί να γίνει από την υπερκόπωση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Και μόνο ο γιατρός είναι υπόλογος. Δεν μπορεί να στέλνεις τη μία μέρα έναν και την άλλη μέρα κάποιον άλλο. Είναι λάθος. Αυτός για να λειτουργήσει θα πρέπει να έχει από πάνω του κάποιον ειδικό που θα τον βοηθήσει. Και σε κάθε περίπτωση δεν λύνεται το θέμα σε βάθος χρόνου. Πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για να λύσουν το πρόβλημα οριστικά», είπε στη Voria.gr ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου, καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ, Απόστολος Καμπαρούδης.

Ο κ. Καμπαρούδης ανέφερε πως το νοσοκομείο ενισχύθηκε πρόσφατα με τρεις αναισθησιολόγους που μετακινήθηκαν για τρεις μήνες από τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος και ΑΧΕΠΑ. Ωστόσο, όπως είπε, τα κενά των γενικών εφημεριών παραμένουν πάρα πολλά, με αποτέλεσμα οι συνθήκες λειτουργίας να είναι επικίνδυνες.