Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιμέτωποι με φέσια ιδιοκτήτες πρώην Airbnb

Μικρές εταιρείες διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων φεύγουν αφήνοντας απλήρωτα ενοίκια και κοινόχρηστα - Εκτιμήσεις ότι τα μισά Airbnb θα επιβιώσουν

Σε απόγνωση βρίσκονται αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη καθώς βλέπουν τους εκμισθωτές τους που τα εκμεταλλευόταν ως Airbnb, να αποχωρούν αφήνοντας τους απλήρωτα ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Η βραχυχρόνια μίσθωση, στην οποία είχαν ποντάρει τόσο ιδιοκτήτες ακινήτων που ανακαίνισαν τα διαμερίσματα τους, όσο και μικρές εταιρείες διαχείρισης Airbnb που δημιουργήθηκαν, μοιάζει πλέον με φούσκα που είναι έτοιμη να σκάσει καθώς το αξιοπρεπές ετήσιο εισόδημα το οποίο προυπολόγιζαν έχει εξανεμιστεί και έχει μετατραπεί σε φέσια χιλιάδων ευρώ για κάποιους. Ο κορωνοϊός ήταν αυτός που δημιούργησε μια ασφυκτική κατάσταση για τη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς η ζήτηση περιορίστηκε σημαντικά, με τις διαχειριστικές εταιρείες να μειώνουν σημαντικά τις τιμές μίσθωσης των διαμερισμάτων τους ανά βραδιά, χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση.

Το αποτέλεσμα είναι μικρές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη που διαχειρίζονταν 10 - 15 διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να οδηγούνται σε λουκέτο και άλλες να προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή.

Όπως λένε καλά γνωρίζοντες την αγορά ακινήτων δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, που προχώρησαν σε γενναίες ανακαινίσεις προκειμένου να τα διαθέσουν σε μικρές εταιρείες διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων, συμφωνώντας σε καλύτερα μισθώματα από αυτά που θα λάμβαναν από μακροχρόνιες μισθώσεις. Πλέον οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων βλέποντας τις μισθώτριες εταιρείες να αποχωρούν κακήν κακώς δηλώνουν μετανιωμένοι που μπήκαν στη διαδικασία της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης των ακινήτων τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως για ένα διαμέρισμα 50 τμ το ποσό της μηνιαίας μίσθωσης για μια διαχειρίστρια εταιρεία κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ.

Εκτιμάται πως από το σύνολο των Airbnb στη Θεσσαλονίκη, που υπολογίζονται περί τα 2.500, θα επιβιώσουν μέσα στο επόμενο διάστημα τα μισά, ενώ τα υπόλοιπα θα πάρουν το δρόμο της παραδοσιακής μίσθωσης.

«Σε μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης το τελευταίο δίμηνο εκτιμάται πως ήρθαν περίπου 500 ακίνητα που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν σαν Airbnb και σήμερα οι ιδιοκτήτες τους στρέφονται στη μακροχρόνια μίσθωση» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως σταδιακά οι ιδιοκτήτες καλών ακινήτων προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και περιορίζουν τις απαιτήσεις τους. Αρχικά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιτούμενες τιμές για πρώην Airbnb ( ανακαινισμένα και επιπλωμένα) στην καρδιά της Θεσσαλονίκης ήταν 10 με 15 ευρώ ανά τμ ενώ πλέον τις έχουν μειώσει κάτω από τα 10 ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργάκος «οι τιμές μίσθωσης που ζητούν, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι υπερβολικές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά δεν είναι ποιοτικά. Μια τιμή που είναι λογική, για καλά διαμερίσματα, για την περίοδο που διανύουμε, που όλοι είναι ανήσυχοι για την επόμενη ημέρα των οικονομικών τους, είναι τα 6 ευρώ ανά τμ».