Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερές οι τιμές στην αγορά κατοικίας - Τι ψάχνουν οι επενδυτές

Θετικές ενδείξεις για το β´ εξάμηνο του έτους - Τι ζητούν οι επενδυτές, ποιες περιοχές επιλέγουν στη Θεσσαλονίκη - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές.

Η ανάκαμψη, μετά το μούδιασμα που επέφερε η πανδημία, στην αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και καταγράφηκε στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες με τους εν δυνάμει επενδυτές να βάζουν στο μικροσκόπιο τους διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, με επιφάνεια από 40 - 150 τμ. Μάλιστα όταν η επιφάνεια του ακινήτου ξεπερνά τα 70 τμ, ορισμένοι αγοραστές προχωρούν στο διαχωρισμό τους σε δυο διαμερίσματα.

Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη έκθεση αποτίμησης του α’ εξαμήνου του 2021 της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, στην οποία καταδεικνύεται η ανθεκτικότητα του real estate και δη της Θεσσαλονίκης, σε πείσμα των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αύξηση του αριθμού των στεγαστικών δανειοδοτήσεων από την πλευρά των τραπεζών, γεγονός που έχει δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης.

«Η ζήτηση της αγοράς κατοικίας στη Θεσσαλονίκη παρέμεινε υψηλή το πρώτο εξάμηνο κυρίως από Έλληνες επενδυτές που αναζητούσαν διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης. Η τάση αυτή εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες» υπογραμμίζει μιλώντας στη Voria.gr, ο Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate.

Σύμφωνα με τον κ. Καραπιπέρη πέραν των Ελλήνων ενδιαφέρον καταγράφεται και από Ισραηλινούς, που τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει δυναμική την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με το προφίλ των επενδυτών αυτοί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε ιδιώτες, σε εταιρείες που αγοράζουν τα ακίνητα, προχωρούν σε ανακαίνιση ή χωρισμό των διαμερισμάτων και τα μεταπουλούν και σε ξένα funds που αποκτούν τα ακίνητα για να τα εκμεταλλευτούν.

Κάποια από τα εν λόγω ακίνητα δεν αποκλείεται να ενταχθούν στο δυναμικό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η πορεία της οποίας, επί του παρόντος, παραμένει ρευστή καθώς λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του COVID-19, κατέγραψε αισθητά μειωμένη ζήτηση.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Οι τιμές των κατοικιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παρέμειναν υψηλές το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ενδεικτικά στη Λεωφόρο Νίκης η τιμή του τετραγωνικού μέτρου κυμαίνεται από 3.500 έως 7.000 ευρώ, στην Άνω Πόλη από 1.200 έως 1.900, στο κέντρο της πόλης από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

Στην Καλαμαριά η τιμή μπορεί να φτάσει τα 3.500 ευρώ το τμ ξεκινώντας από τα 1.800, στην Πυλαία ξεκινά από τα 1.500 και αγγίζει τα 2.500, ενώ στο Πανόραμα το εύρος τιμών που συναντάται είναι από 2.000 μέχρι 2.800 ευρώ.

Διαφορετική είναι η εικόνα στα δυτικά και συγκεκριμένα στον Εύοσμο με τις τιμές να διαμορφώνεται ανά τμ από 1.200 έως 1.500 ευρώ, ενώ στο Κορδελιό από 900 έως 1.200.

Τι αναζητούν οι επενδυτές

Σημαντικές προϋποθέσεις για την αγορά ενός διαμερίσματος είναι:

-Οι κοινόχρηστοι χώροι του κτηρίου να βρίσκονται σε καλή κατάσταση (όπως πχ η κεντρική είσοδος του κτηρίου).

-Διαμερίσματα που είναι σε κακή κατάσταση προτιμώνται προκειμένου να ανακαινιστούν αλλά και λόγω των χαμηλότερων τιμών στις οποίες πωλούνται.

-Η περιοχή, στην οποία βρίσκεται το ακίνητο πρέπει να είναι ασφαλής.

-Ζητήματα νομικά, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μετατροπή κατοικίας σε Airbnb θα πρέπει να είναι λυμένα (π.χ. σε ορισμένες περιπτώσεις ο κεντρικός κανονισμός του κτηρίου έχει συγκεκριμένους περιορισμούς).

Αξίζει μα σημειωθεί πως στο κέντρο της πόλης, αυξημένη είναι η ζήτηση για τους δρόμους που περικλείονται στο κομμάτι της Εθνικής Αμύνης με Ίωνος Δραγούμη και στο τμήμα της Παλιάς Παραλίας με Εγνατία.

Νεόδμητα στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης

Λίγο από τις παλιές καλές εποχές του κατασκευαστικού οργασμού θυμίζει η ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, καθώς στις περιοχές της Καλαμαριάς και της Πυλαίας κατασκευαστικές εταιρείες έχουν εν εξελίξει έργα.

Οι δυνητικοί αγοραστές επιλέγουν τα ακίνητα βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:

-Καλή τοποθεσία

-Μέγεθος ακινήτου από 90 τμ - 120 τμ

-Ύπαρξη τουλάχιστον μιας θέσης πάρκινγκ

-Ποιοτική κατασκευή

-Επιπρόσθετα τους εν δυνάμει αγοραστές ενδιαφέρει η σχέση ποιότητας και τιμής του ακινήτου

Τι λένε οι τράπεζες

Ενδεικτικό της θετικής χρονικής συγκυρίας που εμφανίζει η εγχώρια αγορά ακινήτων είναι η στρατηγική των τραπεζών να προχωρήσουν σε σταδιακή αύξηση των εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων. Έτσι, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζονται σε 350 εκατ. ευρώ, όταν σε όλη τη διάρκεια του 2020 το αντίστοιχο ποσό είχε φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα στεγαστικά δάνεια το 2021 θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ, με το τελευταίο τρίμηνο να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Από τα στοιχεία και τις μελέτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκύπτει ότι η άνοδος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2027, ενώ βραχυπρόθεσμα οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου υπολογίζονται γύρω στο 5%.