Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απαγγέλλοντας Χριστιανόπουλο εγκαινίασε το αρχείο του η Κ. Σακελλαροπούλου

Η συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου παραχωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 μαζί με τη συλλογή Ιωάννη Μέγα στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ.

Απαγγέλλοντας τον επιτύμβιο στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε/όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος», η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια του αρχείου του Θεσσαλονικιού λογοτέχνη, το οποίο έχει παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Η συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου παραχωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 μαζί με τη συλλογή Ιωάννη Μέγα στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, περιλαμβάνει το αρχείο του Θεσσαλονικιού λογοτέχνη, το οποίο περιέχει βιβλία, ολόκληρη σειρά από αδημοσίευτα ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, χειρόγραφα έργων, το αρχείο του περιοδικού «Διαγώνιος», 137 προσωπικά ημερολόγια (1945-2013), την αλληλογραφία του, τεράστιο φωτογραφικό υλικό, πίνακες, αρχείο με τις συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος ο λογοτέχνης σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, προσωπικά του αντικείμενα και ένα πολύ σημαντικό αρχείο ηχογραφήσεων κυρίως σε σχέση με τον Τσιτσάνη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ παρουσία του πρύτανη του ιδρύματος, καθηγητή Νίκου Παπαϊωάννου, του δωρητή του αρχείου, συγγραφέα και συλλέκτη, Ιωάννη Μέγα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Ασλανίδη και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσφορά του Ντίνου Χριστιανόπουλου στις τέχνες και στα γράμματα. «Ο ποιητής της "Εποχής των ισχνών αγελάδων" και του "Ανυπεράσπιστου καημού", ο διηγηματογράφος της "Κάτω Βόλτας", ο εκδότης του ιστορικού περιοδικού "Διαγώνιος", ο εικαστικός κριτικός, ο μελετητής του ρεμπέτικου, ο μεταφραστής του Ευαγγελίου, ο στιχουργός τριών συνθετών, ο ανεκτίμητος συμπολίτης μας Ντίνος Χριστιανόπουλος, -κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δημητριάδης-, αφιέρωσε όλη του ζωή στην τέχνη, σε συνάρτηση όμως πάντα με την γενέθλια πόλη. Στάθηκε προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών της, ανέδειξε το ιστορικό και καλλιτεχνικό παρελθόν της, επηρέασε τη δημιουργική σκέψη των νέων ανθρώπων, πολλές φορές "ιδίοις αναλώμασι". Κάθε εκδοτική του προσπάθεια ήταν λογοτεχνικό γεγονός και τυποτεχνικό επίτευγμα, με τη συνέργεια του αείμνηστου ζωγράφου και γραφίστα Καρόλου Τζίζεκ», ανέφερε.



Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε ειδική αναφορά στο περιοδικό "Διαγώνιος" που δημιούργησε ο ποιητής τη δεκαετία του ΄50, με τις ομώνυμες εκδόσεις, όπως και στη "Μικρή πινακοθήκη" που, όπως είπε, επί σαράντα και πλέον έτη, στάθηκαν φυτώριο δεκάδων νέων λογοτεχνών και ζωγράφων, που αργότερα διέπρεψαν στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας. «Η τολμηρή ρεαλιστική ποίηση που καλλιέργησε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν έκφραση εσωτερικού πάθους αλλά και οργής ενάντια στις προκαταλήψεις και την υποκριτική ηθική της εποχής. Παράλληλα, μέσα από τους στίχους του πρόβαλε τις κοινωνικές ανησυχίες του για τις προσφυγικές γειτονιές, τους ανήμπορους ανθρώπους του περιθωρίου, τους άνεργους και τους μετανάστες των εργατικών προαστίων. Την ίδια έγνοια για τους συνανθρώπους του συναντάμε και στα τελευταία πεζά του ποιήματα. Ανήσυχος και αντισυμβατικός, θέλησε μέσα από τα μονοπάτια της ποίησης να έχει πάντα λόγο για το παρόν και το μέλλον του τόπου του», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ίδια σημείωσε ότι τα τεκμήρια αυτά έπρεπε πάση θυσία να διασωθούν, όχι μόνο γιατί αποτελούν πολύτιμο ερευνητικό υλικό για τους νέους φιλολόγους, αλλά πρωτίστως γιατί το σύνολο των γραπτών του είναι και η μόνη πνευματική κληρονομιά μιας λογοτεχνικής γενιάς που σημάδεψε την μεταπολεμική ιστορία της Θεσσαλονίκης και άφησε βαθύ αποτύπωμα στις συνειδήσεις των πολιτών της.

Στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του λογοτέχνη, δοκιμιογράφου, εκδότη, κριτικού και μεταφραστή, που, όπως είπε, ήταν αυστηρός κριτής των άλλων, αλλά πρωτίστως αυστηρός και δηκτικός απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στη σχέση του εκλιπόντος με το ΑΠΘ που κάθε άλλο παρά ευκαιριακή ήταν, ενώ αναφερόμενος στο έργο του τόνισε πως με αυτό αλλά και με την παρουσία του «τόλμησε να χαράξει νέες πορείες και ανοίξει συζητήσεις για θέματα τολμηρά και λεπτά».

Από την πλευρά του, ο κ. Μέγας χαρακτήρισε τον Ντίνο Χριστιανόπουλο έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές της γενιάς του «με διεθνή αναγνώριση και με ιδιαίτερη απήχηση ακόμα και σήμερα στη νεολαία». Αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό περιεχόμενο του πλούσιου αρχείου του, για το οποίο επισήμανε ότι «πέρα από το στενό λογοτεχνικό περιεχόμενο του έργου, αποτελεί και πηγή πληροφοριών για τη ζωή στην πόλη μας για πάνω από 75 χρόνια».

Μετά την τελετή η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο αρχείο υλικό που φιλοξενεί η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ενώ κατέγραψε τις εντυπώσεις της στο βιβλίο επισκεπτών. Στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φοιτητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης και του αναγνωστηρίου για την έρευνά τους.

Στη διάρκεια των εγκαινίων φοιτητές από το στέκι του Βιολογικού, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση για τις καταλήψεις, σταμάτησαν έξω από τη βιβλιοθήκη, φώναξαν συνθήματα για λίγα λεπτά, πέταξαν τρικάκια και στη συνέχεια αποχώρησαν.