Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απομακρύνθηκε ο αμίαντος που πέταξαν στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου (vid)

Στο χώρο του πρώην εργοστασίου Χίτζου μετέβησαν το πρωί συνέργεια του δήμου Παύλου Μελά και πιστοποιημένης εταιρείας διαχείρισης επικίνδυνων υλικών.

Απομακρύνθηκαν σήμερα το πρωί τα αμιαντούχα υλικά που πέταξαν άγνωστοι τις προηγούμενες ημέρες μέσα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Χίτζου και δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου όπου φοιτούν περισσότεροι από 700 μαθητές, στον δήμο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στο χώρο του πρώην εργοστασίου, ο οποίος είναι περιφραγμένος, μετέβησαν σήμερα το πρωί συνέργεια του δήμου Παύλου Μελά και πιστοποιημένης εταιρείας διαχείρισης επικίνδυνων υλικών.

Το περιστατικό είχε καταγγείλει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε καταδικάσει την ενέργεια αυτή από ασυνήδειτους πολίτες, οι οποίοι ξεφόρτωσαν τα επικίνδυνα υλικά μεσα στο χώρο του πρώην εργοστασίου.

«Το 2018 μετά από μακροχρόνιο αγώνα και κινητοποιήσεις της σχολικής κοινότητας και του Δήμου Παύλου Μελά καταφέραμε να νικήσουμε τη γραφειοκρατία και να απομακρυνθούν 121 τόνοι επικίνδυνα υλικά από θρυμματισμένο αμίαντο που βρίσκονταν μέσα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Χίτζου και δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου όπου φοιτούν περισσότεροι από 700 μαθητές.Την περασμένη Πέμπτη μετά από ενημέρωση του διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Πολίχνης διαπιστώθηκε ότι κάποιοι ασυνείδητοι ξεφόρτωσαν πλάκες αμιάντου μέσα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Χίτζου και δίπλα ακριβώς στην είσοδο του σχολείου. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι κάποιοι μπροστά στο συμφέρον τους δεν υπολογίζουν ούτε την ασφάλεια των παιδιών», σχολίασε σε ανάρτησή του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης.

Θεσσαλονίκη: Πέταξαν αμίαντο στο πρώην Χίτζου που είχε καθαριστεί από το επικίνδυνο υλικό

 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2008, όταν λεηλατήθηκαν τα σίδερα από τη στέγη του εργοστασίου και ο αμίαντος θρυμματίστηκε στο δάπεδο, με αποτέλεσμα για δέκα χρόνια να παραμένει συσσωρευμένος μαζί με μπάζα και σκουπίδια δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου.

Η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό και τις ποινικές ευθύνες της ρύπανσης του χώρου καθυστερούσε τη λύση του προβλήματος. Έτσι με πρωτοβουλία του δήμου Παύλου Μελά και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου προχώρησε μια συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση του επικίνδυνου αμιάντου.

Μετά από πολυετείς αγώνες το 2018 είχαν απομακρυνθεί και οι τελευταίοι τόνοι αμιάντου από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας Χίτζου, δίπλα σε σχολικό συγκρότημα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) 700 και πλέον μαθητών, στην περιοχή Καρατάσιου, στον δήμο Παύλου Μελά. Συνολικά είχαν απομακρυνθεί 121 τόνοι με αμιαντούχα υλικά.