Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χαμηλά οι νοσηλείες λόγω εμβολιασμών παρά την έκρηξη κρουσμάτων

Μονόδρομος είναι οι εμβολιασμοί, τονίζουν οι γιατροί, σημειώνοντας ότι σε αυτούς οφείλεται η διατήρηση των νέων εισαγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Σε μονοψήφιους αριθμούς κινούνται καθημερινά οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Διαβάστε: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη - Τα στοιχεία στους 14 δήμους

Το εθνικό σύστημα υγείας της πόλης έχει αποσυμπιεστεί σε μεγάλο βαθμό τόσο στις κλινικές COVID όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου πλέον νοσηλεύονται ελάχιστοι ασθενείς, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, οι γιατροί τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι εμβολιασμοί είναι αυτοί που φρενάρουν τη σοβαρή νόσηση, ενώ η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

Μικρή αύξηση των εισαγωγών καταγράφηκε στην τελευταία εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου που ολοκληρώθηκε προχθές. Ωστόσο, όπως εξήγησε στη Voria.gr ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, η αύξηση «είναι ανεπαίσθητη και εξαρτάται από την πολιτική του νοσοκομείου. Μπορεί ένα ύποπτο περιστατικό, επειδή υπάρχει άνεση κλινών, να μπει για μία μέρα για παρακολούθηση». Οι λίγοι ασθενείς που νοσηλεύονται στις μονάδες COVID είναι με πολύ ήπια συμπτωματολογία, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι αρκετά χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο του τρίτου κύματος της πανδημίας. Επιπλέον, μόλις ένα περιστατικό νοσηλεύεται στη ΜΕΘ και μάλιστα πρόκειται για τον Ρώσο μοναχό από σκήτη του Αγίου Όρους, τον μόνο ασθενή μέχρι στιγμής στη χώρα που νόσησε από την μετάλλαξη Δέλτα και χρειάστηκε διασωλήνωση, η κατάσταση της υγείας του οποίου παρουσιάζει βελτίωση

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, γιατί πρόκειται για νέους ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους είναι και εμβολιασμένοι, επομένως περνούν ελαφριά τη νόσο. Όμως τόνισε πως δεν είναι ήπια η νόσος με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. «Υπάρχει μόνο ένα περιστατικό νοσηλείας σε ΜΕΘ ασθενούς με το μεταλλαγμένο στέλεχος και είναι στο δικό μας νοσοκομείο. Γι’ αυτό κάποιοι βγάζουν το βιαστικό συμπέρασμα ότι είναι πιο ήπια η μετάλλαξη. Αυτό όμως δεν ισχύει, γιατί απλώς, πρώτον η ινδική μετάλλαξη δεν έχει έρθει ακόμα για τα καλά στη χώρα μας και δεύτερον λόγω της υπερκινητικότητάς τους αυτοί που κυρίως προσβάλλονται είναι κυρίως νέοι. Γι’ αυτό δεν μεταφράζεται στις εισαγωγές και σε πίεση στα νοσοκομεία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ολλανδία που με τον ίδιο πληθυσμό έφτασε τα 10.000 κρούσματα. Όμως, πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος, γιατί αυτό που βλέπουμε τώρα οφείλεται στα εμβόλια. Αν δεν είχαμε εμβολιαστεί, θα είχαμε πολύ περισσότερες εισαγωγές», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι χρειάζεται και να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, επισημαίνοντας ότι στην Αγγλία, η οποία ακολούθησε άλλη πολιτική, καθυστερώντας για μήνες τη δεύτερη δόση, προκειμένου να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος, έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες κι έχουν εισαγωγές και σε ΜΕΘ.

Μόλις οχτώ εισαγωγές και μία διακομιδή στην εντατική από το Ιπποκράτειο καταγράφηκε στην εφημερία του ΑΧΕΠΑ που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί. «Δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη η αύξηση των κρουσμάτων δεν απασχολεί με νοσηλείες, καθώς αφορά κατεξοχήν νέα άτομα. Σαφέστατα και είναι νεότερα άτομα αυτοί που νοσηλεύονται. Ίσως αυτό είναι που μας σώζει επί του παρόντος. Δεν ξέρουμε, όμως, τι διαστάσεις θα πάρει το πρόβλημα το επόμενο διάστημα που αναμένεται, όπως φαίνεται, να υπάρξει αυτή η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην εφημερία του νοσοκομείο Παπαγεωργίου που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, αλλά και στο Ιπποκράτειο. «Είναι ήρεμα τα πράγματα. Δεν έχουμε κάτι που να δείχνει αυτό το νέο κύμα. Προς το παρόν έχουμε μία εισροή πολύ μικρή. Είχαμε δύο εισαγωγές κι έγιναν τέσσερις και μπορεί να είναι διπλασιασμός, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση. Στις ΜΕΘ είχαμε τρία – τέσσερα περιστατικά που μπορεί να βγήκαν κιόλας», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Ιπποκράτειο, Χρήστος Τζελέπης, ο οποίος επισήμανε ότι το βάρος δίνεται στην κοινή νοσηλεία, όπου έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών σε κάθε εφημερία, που φτάνει ακόμα και τους 1.000.