Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αρχίζουν τα δυο μεγάλα αντιπλημμυρικά σε Καλαμαριά και Λαχαναγορά

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών διαθέτει 45 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι αντιπλημμυρικές ανάγκες δυο μεγάλων περιοχών της Θεσσαλονίκης.

Δύο από τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει πανελλαδικά το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αποτελούν επί χρόνια εκκρεμή αιτήματα της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς και την ολοκλήρωση του αποχετευτικού της Καλαμαριάς, δυο έργα εξαιρετικά κρίσιμα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Για τα δυο αυτά έργα, θα διατεθούν συνολικά 45 εκ. ευρώ, προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας αποτελεί βασική και επείγουσα προτεραιότητα για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την πορεία του έργου 'Διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς' και ανακοίνωσε ότι στις 30 Οκτωβρίου υπογράφεται η σύμβαση υλοποίησής του. Με το συγκεκριμένο έργο βάζουμε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων, που στοχεύουν στη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών της χώρας , στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ασφάλεια και στην προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων. Ξεκινάμε με ένα πρόγραμμα δέκα αντιπλημμυρικών έργων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 430 εκ. ευρώ», αναφέρει ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Τα πέντε από αυτά τα έργα θα συμβασιοποιηθούν μέσα στο 2020 και τα υπόλοιπα εντός του 2021.

Στην Κεντρική Μακεδονία τα δυο μεγάλα αντιπλημμυρικά αφορούν στην «Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων Ευρύτερης Περιοχής Λαχαναγοράς Ν. Θεσσαλονίκης» και στην «Αποχέτευση Ομβρίων Υδάτων Νοτίου Τμήματος Δήμου Καλαμαριάς – ΦάσηΒ'».

Λαχαναγορά

Η περιοχή της Λαχαναγοράς αντιμετωπίζει μείζον ζήτημα αντιπλημμυρικής προστασίας. Σε κάθε έντονη βροχόπτωση πλημμυρίζει, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα σε οικισμούς, μετακινήσεις, μεταφορές και παραγωγική δραστηριότητα.

Με το συγκεκριμένο έργο, το υπουργείο στοχεύει να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που δε θα προστατεύει μόνο τη Λαχαναγορά, αλλά και περιοχές όπως ο Δενδροπόταμος, η Τάφρος των Διαβατών, το στρατόπεδο Γκόνου και ο οικισμός του Καλοχωρίου.

Ο προϋπολογισμός, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, είναι 33 εκ. ευρώ και το έργο θα καλύψει τις ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης μιας πολύ μεγάλης και ευαίσθητης περιοχής, στην οποία κατοικούν και εργάζονται χιλιάδες πολίτες.

Εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα της αποχέτευσης των νερών της βροχής είναι έντονο στην περιοχή, διότι η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που δεν οδηγεί τα νερά στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν. Με τη ραγδαία ανοικοδόμηση των αγροτεμαχίων τα προηγούμενα χρόνια και την αύξηση της κίνησης στην περιοχή το πρόβλημα έγινε εκρηκτικό.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, θα συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2021 και το έργο θα έχει διάρκεια εκτέλεσης 30 μήνες. Συνεπώς, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρία ή τριάμισι χρόνια από σήμερα.

Καλαμαριά

Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού της Καλαμαριάς είναι μια πολυετής εκκρεμότητα, καθώς η πρώτη φάση του έργου, που καλύπτει την Καλαμαριά εκτός του νοτίου τμήματός της, έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί αποτελεσματικά.

Στη δεύτερη αυτή φάση καλύπτονται πυκνοκατοικημένες περιοχές οι οποίες εκτείνονται στο 40% της συνολικής έκτασης της Καλαμαριάς.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ και σκοπός του είναι να οδηγήσει τα όμβρια ύδατα της ευρύτερης περιοχής πάνω από την οδό Πόντου μέχρι την περιφερειακή τάφρο στα όρια του δήμου Καλαμαριάς στο Θερμαϊκό Κόλπο. «Τα έργα ανάσχεσης επί της οδού Πόντου αποτελούν το μέτωπο ανάσχεσης των πλημμυρών», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, θα συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2021 και το έργο θα έχει διάρκεια εκτέλεσης 24 μήνες, που σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από εκείνο της Λαχαναγοράς.

Και τα δυο έργα είναι από τα βασικά του master plan αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει πολλές εκκρεμότητες, λόγω έλλειψης πόρων για μελέτες και έργα.

 

Τάσος Τασιούλας