Skip to main content

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού διέλυσε ολοσχερώς καλλιέργειες σε Λαγκαδά-Χαλκηδόνα (φωτο+vid)

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Κολχικό, όπου το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού σμπαράλιασε τις καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι αγρότες στα Κουφάλια

Διέλυσε κυριολεκτικά τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λαγκαδά η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τις χθεσινές απογευματινές ώρες.

Αν και το φαινόμενο διήρκεσε μόλις τρία λεπτά ήταν ιδιαίτερα έντονο και συνοδευόταν από δυνατούς ανέμους.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Κολχικό, όπου το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού σμπαράλιασε κυριολεκτικά τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, καταστρέφοντας ολόκληρη τη σοδειά στις πρώιμες ποικιλίες ντομάτας, αλλά και πιπεριές και μελιτζάνες, που το επόμενο διάστημα επίκειται η συγκομιδή τους.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο γεωπόνος του δήμου Λαγκαδά, Γιώργος Μήλλιος, «οι καταστροφές από τη χθεσινή χαλαζόπτωση είναι τεράστιες και σε πολλές περιοχές του δήμου Λαγκαδά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καλλιέργειες σιταριού και αμπέλια υπέστησαν ολική κατάστροφή σε Κριθιά, Άσσηρο, Δορκάδα, Πολυδένδρι, Πέντε Βρύσες, Όσσα, Γαλήνη και κηπευτικά στο Κολχικό.

Οι αναφορές για ζημιές είναι πάρα πολλές και αναμένεται να συγκεντρωθούν ώστε να γίνει η αποτίμηση τους από τον ΕΛΓΑ.

Καταστροφές και στη Χαλκηδόνα

Ζημιές από την κακοκαιρία εξπρές υπέστησαν και καλλιέργειες στην περιοχή του δήμου Χαλκηδόνος. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, από το σύντομο αλλά σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας καταστράφηκαν ολοσχερώς σχεδόν 3.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση από τις ζημιές στο δίκτυο.

Μάλιστα όπως αναφέρει στη Voria.gr o παραγωγός Αντώνης Mηντσιούδης η κακοκαιρία κατέστρεψε και μεγάλο μέρος των θερμοκηπίων που στεγάζουν τα κηπευτικά εποχής. Το πρόβλημα είναι πως τα θερμοκήπια δεν ήταν ασφαλιισμένα με αποτέλεσμα οι αγρότες να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγές τους αλλά όχι για τις εγκαταστάσεις. «Είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι. Φέτος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί η τιμή των λιπασμάτων και των καυσίμων αλλά οι τιμές στα κηπευτικά μένουν σταθερές εδώ και μία τετραετία. Πώς να μπορέσουμε να ασφαλίσουμε τα θερμοκήπιά μας;», διερωτάται ο παραγωγός. Ο ίδιος εξηγεί πως παλαιότερα ήταν ασφαλισμένα αλλά πλέον, λόγω της κατάστασης, είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσουν στην ασφάλιση.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις καλλιέργειες στο Κολχικό:

 

Δείτε τις φωτογραφίες από τα θερμοκήπια στα Κουφάλια: