Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες πιστοί σε κλίμα κατάνυξης για την Ακολουθία των Αγίων Παθών (vid)

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν από το απόγευμα στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης για την Ακολουθία των Αγίων Παθών της Μεγάλης Πέμπτης

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης χιλιάδες πιστοί συρρέουν από το απόγευμα στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης για την Ακολουθία των Αγίων Παθών της Μεγάλης Πέμπτης, που σηματοδοτεί και την κορύφωση του θείου δράματος.

Με σαφώς λιγότερο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, ειδικά το Πάσχα του 2020, όταν οι λειτουργίες τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών, μικροί και μεγάλοι έσπευσαν φέτος να ακούσουν τα Δώδεκα Ευαγγέλια, που περιγράφουν τα Άγια Πάθη του Χριστού από τον Μυστικό Δείπνο μέχρι την ταφή και το «Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου» που ψάλλεται κατά την έξοδο του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και την περιφορά του σε όλο τον χώρο του ναού.



Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πιστοί φορούσαν μάσκα και φρόντιζαν κατά το δυνατόν να τηρούν τις αποστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την covid-19 που ισχύουν από τη Μεγάλη Δευτέρα, στις εκκλησίες οι άνθρωποι μπορούν να εισέρχονται εφόσον έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, από την οποία εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής, καθώς επίσης και άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα. Επίσης, επιβάλλεται η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η τοποθέτηση αντισηπτικών στις εισόδους και ο εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.