Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες μαγαζιά έκλεισαν στους περιφερειακούς δήμους - Φόβοι για νέα λουκέτα

Τη χαριστική βολή έδωσε η αύξηση των τιμών της ενέργειας στα καταστήματα της περιφέρειας, που είχαν ήδη πληγεί από οικονομική κρίση και πανδημία

Λουκέτα σε δεκάδες επιχειρήσεις καταγράφουν το τελευταίο διάστημα εμπορικοί σύλλογοι περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης.

Εμπορικά καταστήματα, αλλά και μαγαζιά εστίασης, κλείνουν το ένα μετά το άλλο, μη μπορώντας να αντέξουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 15 χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας φαίνεται πως δίνει τη χαριστική βολή σε επιχειρηματίες που κατάφεραν να σταθούν όρθιοι στη δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και τα δύο πέτρινα χρόνια της πανδημίας. Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξει νέο μπαράζ λουκέτων τους επόμενους μήνες, καθώς το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ενόψει του χειμώνα με τους λογαριασμούς των παρόχων ενέργειας έχει συρρικνώσει το καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Μόνο στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου το τελευταίο δίμηνο κατέβασαν ρολά περίπου 60 καταστήματα. «Είναι κυρίως καταστήματα εμπορικά, με ρούχα και υποδήματα, αλλά και εστίασης. Αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι κλάδοι που κλείνουν. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μαγαζιά ήταν να κλείσουν εδώ και τρία χρόνια και τους κρατούσαν οι επιδοτήσεις. Άλλωστε, όταν άνοιξαν τα μαγαζιά μετά την πανδημία είχαμε μία έκρηξη καταναλωτικά. Στη συνέχεια, όμως, η κατάσταση ισορρόπησε και πλέον συρρικνώθηκε λόγω του ενεργειακού», ανέφερε στη Voria.gr ο Κώστας Βασιλειάδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού, του δεύτερου μεγαλύτερου στη Θεσσαλονίκη με συνολικά 3.500 καταστήματα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου από τις αρχές του χρόνου έχουν κλείσει περίπου 30 από τα συνολικά 800 καταστήματα. «Έχουν αρχίσει από πέρσι να κλείνουν μαγαζιά και πολλά οδηγούνται στο να κλείσουν το επόμενο διάστημα, καθώς τώρα περιμένουμε το δεύτερο κύμα από το ενεργειακό. Υπάρχουν αρκετά καταστήματα που διατηρήθηκαν, επειδή στην καραντίνα λίγο δούλεψαν και ενισχύθηκαν. Δυστυχώς, με κάποιες επιδοτήσεις συντηρούνται ακόμα και λέω δυστυχώς, γιατί αυτό είναι κάτι πρόσκαιρο. Γενικά δεν πάνε καλά τα πράγματα και επειδή είναι υψηλά τα κόστη για τα καταστήματα και κυρίως γιατί δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη στο κοινό. Δυστυχώς, υπάρχει ένα κλίμα τρομοκρατίας που έχει επικρατήσει παντού. Όλοι φοβούνται πώς θα πληρώσουν τον χειμώνα το αέριο και το ρεύμα και δεν αγοράζουν πλέον παρά μόνο τα βασικά», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου, Σαράντης Θεοδοσιάδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι όλοι οι κλάδοι είναι πεσμένοι, ενώ έχουν πλέον σοβαρό πρόβλημα ακόμα και καταστήματα εστίασης που δουλεύουν με delivery, τα οποία πήγαν καλά στην πανδημία. «Κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να ανεβάσουν τιμές κι αυτό δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Γενικά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην αγορά», πρόσθεσε.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στον εμπορικό κόσμο της Καλαμαριάς, όπου προς το παρόν το πρόβλημα δεν έχει πάρει έκταση, καθώς δεν καταγράφονται τόσο λουκέτα, όσο αλλαγές ιδιοκτησίας ή μεταβολή εμπορικής δραστηριότητας των καταστημάτων. «Η κατάσταση είναι δύσκολη για την αγορά και για όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε εκτεταμένα κρούσματα κλεισίματος επιχειρήσεων, αλλά είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι ζορίζονται. Το μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τα υπέρογκα ποσά που ζητούν ως προκαταβολές, χωρίς εκκαθαρίσεις, όλες οι εταιρείες αερίου, τα οποία αφαιρούν ρευστότητα από τα νοικοκυριά. Πέρα, όμως, από τα πραγματικά δεδομένα, στο επιχειρείν πάνω από το 50% είναι η ψυχολογία», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Σταύρος Κριτσιάνης, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να δοθούν λύσεις για το ενεργειακό ζήτημα.