Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Δεμουρτζίδης: Το φθινόπωρο του 2023 έτοιμο το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Το φθινόπωρο του 2023 θα καλωσορίσουμε κατοίκους και επισκέπτες σε έναν πρότυπο δημόσιο χώρο που θα έχει κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο, λέει ο δήμαρχος

Tην αισιοδοξία του πως το φθινόπωρο του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά εξέφρασε ο δήμαρχος Π. Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος σε ανάρτησή του στο Facebook, «είμαστε αισιόδοξοι ότι το φθινόπωρο του 2023 θα καλωσορίσουμε κατοίκους και επισκέπτες, σε έναν πρότυπο δημόσιο χώρο που θα έχει κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο και η παράδοσή του στους πολίτες θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα των τελευταίων ετών, για τις επόμενες γενιές».

Σε απολογισμό που προχώρησε από το πρώτο πεντάμηνο των εργασιών ο κ. Δεμουρτζίδης σημείωσε πως ολοκληρώθηκαν οι πρόδρομες ενέργειες, η τοπογραφική αποτύπωση για την παραλαβή του φυσικού εδάφους, η οριοθέτηση του χώρου (προσβάσεις, είσοδοι – έξοδοι πεζών και χώρων στάθμευσης κ.α.), η κατεδάφιση των κτιρίων και βοηθητικών κτισμάτων και η απομάκρυνση και διαχείριση των προϊόντων καθαιρέσεων (ανακυκλώσιμα και μη). Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατεδαφίσεων που αφορούσε σε βοηθητικά κτίσματα που κινδύνευαν με κατάρρευση και ο καθαρισμός από τα διάφορα ερείπια που βρίσκονταν διάσπαρτα εντός του χώρου.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι εργασίες χάραξης και διαμόρφωσης της εσωτερικής οδοποιίας στα ίχνη των υφιστάμενων οδών, για να τοποθετηθούν τα δίκτυα υποδομής (άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού) που θα εξυπηρετήσουν τις προβλεπόμενες χρήσεις γης.

Ολόκληρη η ανάρτηση του δημάρχου:

Πέντε μήνες μετά την επίσημη έναρξη των εργασιών και σε έναν πρώτο απολογισμό δεν μπορώ να μην εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πορεία του έργου, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά.
Ολοκληρώθηκαν οι πρόδρομες ενέργειες, η τοπογραφική αποτύπωση για την παραλαβή του φυσικού εδάφους, η οριοθέτηση του χώρου (προσβάσεις, είσοδοι – έξοδοι πεζών και χώρων στάθμευσης κ.α.), η κατεδάφιση των κτιρίων και βοηθητικών κτισμάτων και η απομάκρυνση και διαχείριση των προϊόντων καθαιρέσεων (ανακυκλώσιμα και μη). Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατεδαφίσεων που αφορούσε σε βοηθητικά κτίσματα που κινδύνευαν με κατάρρευση και ο καθαρισμός από τα διάφορα ερείπια που βρίσκονταν διάσπαρτα εντός του χώρου.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι εργασίες χάραξης και διαμόρφωσης της εσωτερικής οδοποιίας στα ίχνη των υφιστάμενων οδών, για να τοποθετηθούν τα δίκτυα υποδομής (άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού) που θα εξυπηρετήσουν τις προβλεπόμενες χρήσεις γης.

Στο πλαίσιο αυτό:

➢ Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των δύο υδρογεωτρήσεων.

➢ Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του δικτύου ομβρίων υδάτων και του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων.

➢ Είναι σε εξέλιξη η χάραξη του εσωτερικού οδικού δικτύου και οι χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης των οδών.

➢ Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή της περίφραξης επί της οδού Δαβάκη και συγκεκριμένα έγινε εξυγίανση - διαμόρφωση του δαπέδου εργασίας, σκυροδετήθηκε μέρος της θεμελίωσης και των τοιχείων. Στο συγκεκριμένο νοτιοανατολικό άκρο του πάρκου, οι εργασίες αφορούν στη μεταφορά και εναπόθεση χώματος, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, ομαλό, ασφαλές, οριζόντιο ανάγλυφο εδάφους για την περιοχή που θα φιλοξενήσει χρήσεις αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Συνεχίζω, κάνοντας αναφορές στις σημαντικές παρεμβάσεις πρασίνου και συγκεκριμένα:
Λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, ξεκίνησαν οι εργασίες πρασίνου για την αναβάθμιση και αποκατάσταση του τοπίου. Απομακρύνθηκε η ξερή βλάστηση, εκριζώθηκαν πρέμνα, μεταφυτεύτηκαν είδη φυτών, έγιναν κλαδεύσεις διαμόρφωσης της κόμης για τη διατήρηση του επιθυμητού μεγέθους, την ενθάρρυνση της νέας βλάστησης και την πρόληψη των ασθενειών και της ανεξέλεγκτης βλάστησης. Μάλιστα έγιναν σχολαστικά κλαδέματα σε πεύκα μεγάλης ηλικίας, κυρίως στην περιοχή της μνήμης, στην ‘’πλατεία’’ με την εμφατική παρουσία των δύο ιστορικών κτηρίων στρατωνισμού Α2 και Α3 του πρώην στρατοπέδου.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το φθινόπωρο του 2023, θα καλωσορίσουμε κατοίκους και επισκέπτες, σε έναν πρότυπο δημόσιο χώρο που θα΄χει κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο και η παράδοσή του στους πολίτες, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα των τελευταίων ετών, για τις επόμενες γενιές.