Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεν θα γίνουν ούτε φέτος τα Αναστενάρια του Λαγκαδά λόγω πανδημίας

Το γεγονός πως το έθιμο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση οδήγησε στο να μην πραγματοποιηθεί ούτε φέτος το έθιμο.

Ούτε φέτος, όπως και πέρσι, θα πραγματοποιηθούν τα Αναστενάρια του Λαγκαδά, το γνωστό έθιμο της πυροβασίας πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.

Το γεγονός πως το έθιμο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση, ανάγκασε τους Αναστενάρηδες να αποφασίσουν να μην τελέσουν ούτε φέτος το έθιμο που γίνεται στις 21-23 Μαΐου για λόγους περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊου.

Αυτό ισχύει και για τα δύο κονάκια Αναστενάρηδων που λειτουργούν στο Λαγκαδά, αυτό της Θρακικής Εστίας Λαγκαδά και του συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» που εδρεύει στον οικισμό Παπακυριαζή.

Όπως αναφέρει στο lagadas.net ο αναστενάρης Σωτήριος Γκαϊτατζής «κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός έχουμε όλοι οι αναστενάρηδες μια εσωτερική ανησυχία. Ευελπιστούμε οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές και να πραγματοποιήσουμε το έθιμο μας στις 27 Ιουλίου, τη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονος, όπως το κάνουμε τα τελευταία χρόνια».