Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στην εργασία τους αλλά διεκδικούν επιστροφή χρημάτων που έχασαν και ζητούν να μην υπάρχει επίπτωση στις συντάξεις τους.

Διαμαρτυρία έξω από το ΥΜΑΘ πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ, οι οποίοι την περίοδο 2013-2015, είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, χάνοντας σύμφωνα με τους ίδιους το 25% των αποδοχών τους.

Οι περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα που βίωσαν αυτή τη συνθήκη, ναι μεν επέστρεψαν στην εργασία τους αλλά διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων που έχασαν και ζητούν να μην υπάρχει κάποια αρνητική επίπτωση στον υπολογισμό της σύνταξής τους και των συντάξιμων αποδοχών τους.

Η κ. Πόπη Σαραιδάρη μέλος του ΔΣ της 5ης ΕΛΜΕ τονίζει ότι οι συνάδελφοι που βίωσαν αυτή την τραγική εμπειρία της διαθεσιμότητας, δεν θα χουν πάρει πίσω το 25% που είχε παρακρατηθεί από τον μισθό τους, όπως συνέβη σε άλλους κλάδους.

«Είναι μια τραγική περίοδος για την ιστορία της εκπαίδευσης και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί» επισημαίνει εκφράζοντας την ανησυχία της καθώς όπως λέει και σήμερα υπάρχουν ειδικότητες που «πετάγονται» από τα σχολεία. Σύμφωνα με την ίδια το πρόβλημα υπάρχει στους κλάδους των κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, καλλιτεχνικών, με τις ώρες να έχουν συρρικνωθεί κατά πολύ, με συνέπεια κατά την ίδια αυτοί οι εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ότι βρίσκονται με το μισό πόδι εκτός σχολείου.