Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για τις εξετάσεις PISA - «Τραγικές συνέπειες στο δημόσιο σχολείο»

Έντονη είναι η διαφωνία της Γ' ΕΛΜΕ για τις εξετάσεις PISA, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί την αντίληψη πως για τα κενά φταίνε οι καθηγητές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης στη δυτική Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί σήμερα η Γ΄ ΕΛΜΕ (Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Θεσσαλονίκης για τις εξετάσεις PISA, οι οποίες ξεκινούν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική PISA, που εγκαινιάζεται πιλοτικά από φέτος, 12.000 μαθητές της Στ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου από 600 σχολεία όλης της χώρας που έχουν επιλεγεί δειγματοληπτικά θα τεστάρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, χωρίς ωστόσο η επίδοσή τους αυτή να προσμετρηθεί στη βαθμολογία τους, αφού τα γραπτά θα είναι ανώνυμα, αλλά τα αποτελέσματα θα ληφθούν υπόψη για την αλλαγή των προγραμμάτων στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών των συγκεκριμένων βαθμίδων Εκπαίδευσης. Στόχος των εξετάσεων είναι η ευρύτερη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και του επιπέδου γνώσεων των μαθητών με σκοπό τη βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών.

Μιλώντας στη Voria.gr, η πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, Γιάννα Λαθήρα, σημειώνει ότι η «σημερινή διαμαρτυρία δεν είναι μόνο ενάντια στις ελληνικού τύπου εξετάσεις PISA». Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο για «πρωτοφανή αυταρχισμό», όπως τον χαρακτηρίζει η κ. Λαθήρα, καθώς το υπουργείο «στέλνει για τέταρτη φορά στα δικαστήρια την απεργία με τον νόμο Χατζηδάκη για να εμποδίζει το δικαίωμα στην απεργία» για ένα θέμα που είναι, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΛΜΕ, επιζήμιο για τα παιδιά και το δημόσιο σχολείο.

«Η ελληνικού τύπου εξετάσεις Pisa είναι πανελλαδικές που εφαρμόζονται φέτος πιλοτικά και του χρόνου θα επεκταθούν και θα καθιερώθουν» προσθέτει η κ. Λαθήρα και σημειώνει ότι σκοπός του υπουργείου με αυτές τις εξετάσεις είναι «να αποθαρρύνουν τα παιδιά από τη συνέχιση των σπουδών τους και να χρεώσουν όλα τα προβλήματα σε εκπαιδευτικούς, καθώς και να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία και να τα συνδέσουν μετά την περίφημη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών». Η πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ αναφέρει ότι θα είναι τραγικές οι συνέπειες των εξετάσεων PISA για το δωρεάν δημόσιο σχολείο και για την εκπαίδευση των μαθητών. «Είναι φοβερό μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης με τόσα κενά και χωρίς καμία υποστήριξη δομή, χωρίς προσωπικό και με πολλά κενά, να έρχεται τώρα το υπουργείο με τις εξετάσεις Pisa για να διαμορφώσει την αντίληψη ότι για όλα τα στραβά του ελληνικού συστήματος φταίνε οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά και οι γονείς τους», τονίζει.

Παράλληλα η κ. Λαθήρα σημειώνει ότι το υπουργείο «θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να πάρει σκληρότερα αντιεκπαιδευτικά μέτρα» και τονίζει ότι, αν εδραιωθούν αυτές οι εξετάσεις, ουσιαστικά αυτό που θα γίνει είναι να ενισχυθούν τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία. Τέλος η πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ καλεί τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς «να δηλώσουν τη στάση εργασίας, υπερασπίζοντας το δικαιώματα στην απεργία» και ζητά από τους γονείς να μην δεχτούν τα παιδιά τους να γίνουν πειραματόζωα. Σημειώνεται ότι παράλληλα σήμερα τρίωρη στάση εργασίας από τις 8 έως τις 11 πραγματοποιεί η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων για τις εξετάσεις PISA, αν και, όπως γνωστοποίησε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η απεργία που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εκπαιδευτικών για να μη διεξαχθούν οι εξετάσεις κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. «Η υπουργός Παιδείας, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αυταρχισμό, προσφεύγει για ακόμη μία φορά στα δικαστήρια κατά των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.