Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών για τις ελλείψεις στην υγεία

Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της ΕΝΙΘ κατήγγειλε πως «δεν τους ενδιαφέρουν οι άρρωστοι ούτε οι εργαζόμενοι. Όλοι είμαστε αναλώσιμοι»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις «τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στη δημόσια περίθαλψη» προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης έξω από την 3η και την 4η υγειονομική περιφέρεια στην οδό Αριστοτέλους.

Τα μέλη της ΕΝΙΘ καταδίκασαν τη δίωξη του προέδρου του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και επικουρικού γιατρού ακτινολόγου, Κώστα Καταραχιά.

Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΚΚΕ στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κάνουν λόγο για «εκδικητική μετακίνηση» του προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» στο «Σωτηρία» σε πρώτη φάση και εν συνεχεία για «απόλυση» του στην οποία εμμένουν η διοίκηση του νοσοκομείου και της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της ΕΝΙΘ κατήγγειλε πως «δεν τους ενδιαφέρουν οι άρρωστοι ούτε οι εργαζόμενοι. Όλοι είμαστε αναλώσιμοι. Ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση και να μην μας μείνει προίκα στο ΕΣΥ».

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ αναφέρθηκε στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως αυτή «αυξάνεται, περισσότερο λόγω ελλείψεως προσωπικού. Όσο και να ανοίγουν κρεβάτια, ξαναχρησιμοποιούνται κρεβάτια που χρησιμοποιηθεί το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου τα οποία δεν δόθηκαν στην υπόλοιπη νοσηρότητα ή δόθηκαν και τα πέρνουν πίσω. Για παράδειγμα στον Άγιο Δημήτριο, όλες οι χειρουργικές ειδικότητες συμπτύχθηκαν στον χώρο της οφθαλμολογικής κλινικής, για να μπορέσουν να νοσηλευτούν οι αρρώστοι με covid».

Συνέχισε λέγοντας πως «επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο, είμαστε στην αρχή του ακόμα στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω να μην προχωρήσουμε άλλο αλλά έχουμε τον ίδιο σχεδιασμό που έγινε τον Νοέμβριο με μεγάλη προχειρότητα. Ήταν λύσεις ανάγκης. Έχουν στόχο να διαλύσουν τα νοσοκομεία, να τα κάνουν μιας νόσου για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Στο ίδιο μοτίβο προχωράμε, και τώρα ειδικά που αυξήθηκαν τα κρούσματα. Τίποτα δεν άλλαξε».

Σημειώνει παράλληλα, πως «το Ιπποκράτειο χθες στην εφημερία του είχε 55 εισαγωγές,για το Γεννηματά θα δούμε σήμερα. Οι εισαγωγές αυξάνονται και πολλά από τα εξιτήρια είναι βεβιασμένα. Φεύγουν αρρώστοι από τα νοσοκομεία με ήπια συμπτώματα. Στο Γεννηματάς είναι ένα κρεβάτι διαθέσιμο στη ΜΕΘ. Εμείς ήμασταν στην κατάσταση της Αθήνας, με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζεται η Αθήνα, όπως και η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο. Όσα κρεβάτια και να ανοίξουν, από μόνα τους δεν δουλεύουν».

Τα μέλη της ΕΝΙΘ καταγγέλλουν, παράλληλα, τη δίωξη του ταμία του ΔΣ της, Αθανάσιου Σιούλη και ζητoύν την παύση της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Σιούλης, σε δηλώσεις του έξω από το νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2020 είχε αναφερθεί στην έλλειψη κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, διαμηνύοντας πως λόγω της κατάστασης που επικρατούσε και της συμφόρησης τόσο των ΜΕΘ και και των απλών κλινών,είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν επιλογή των ασθενών που θα διασωληνωθούν.

Ο γιατρός είχε καταγγείλει ότι παρενέβη η διοίκηση στη δίωξη του αλλά η τελευταία, με δελτίο τύπου, το αρνείται και κάνει λόγο για αυταπαγγελτη δίωξη λόγω «διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Στο τέλος της διαμαρτυρίας εκπρόσωποι των υγειονομικών ανέβηκαν στη διοίκηση της 3ης και 4ης υγειονομικής περιφέρειας για να παραδώσουν το ψήφισμα.