Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δικάζονται οι σωφρονιστικοί για την υπόθεση θανάτου του Καρέλι

Στο εδώλιο 13 πρώην σωφρονιστικοί που κατηγορούνται για άγρια βασανιστήρια σε βάρος του επειδή σκότωσε συναδέλφό τους στις φυλακές Μαλανδρίνου

Αναβιώνει στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης η υπόθεση θανάτου του κρατούμενου Ίλι Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, στις Σέρρες, το 2014.

Στο εδώλιο κάθονται 13 πρώην σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για άγρια βασανιστήρια σε βάρος του επειδή σκότωσε συναδέλφό τους στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Σε πρώτο βαθμό τούς είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης από πέντε έως επτά έτη και σε έναν ποινή φυλάκισης τριών ετών, με το δικαστήριο να τους κρίνει ένοχους για τέλεση βασανιστηρίων από τα οποία προκλήθηκαν βαριές σωματικές βλάβες. Όλοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα εν όψει της δικής σε δεύτερο βαθμό.

Μάλιστα, όπως είχε αποφασίσει το δικαστήριο, ο θάνατος του 42χρονου Καρέλι δεν συνδέεται με τα βασανιστήρια και ως εκ τούτου μετέτρεψε την αρχική κατηγορία, που ήταν αυτή της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου, σε πρόκληση βασανιστηρίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος.

Κατά την έναρξη της δικής σήμερα και οι 13 αρνήθηκαν τις κατηγορίες.