Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πάρκο διατροφής στο πρώην στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου

Ο Δ. Αμπελοκήπων Μενεμένης σχεδιάζει να δημιουργήσει μέσα στο πρώην στρατόπεδο ένα κέντρο αφιερωμένο στη διαιτολογία, τη διατροφή και τον πολιτισμό

Στη δημιουργία πάρκου διατροφής εντός του στρατοπέδου Μ. Αλέξανδρος προχωρά ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, μετά την έγκριση χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή σχεδιάζει να δημιουργήσει μέσα στο στρατόπεδο ένα κέντρο αφιερωμένο στη διαιτολογία, τη διατροφή, τον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία των πολιτών, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο κέντρο αυτό περιλαμβάνουν τη διάθεση πρώτων υλών για την παρασκευή εδεσμάτων από επώνυμους παραγωγούς από όλη την χώρα, εξοπλισμό για την επεξεργασία τους (μαγείρεμα), την εστίαση και τη διατροφική τεκμηρίωσή τους, δίνοντας έμφαση στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας, παράγοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο αποθετήριο συνταγών, μεθόδων, υλικών και ιστορικότητας, προσβάσιμο από όλον το κόσμο μέσω διαδικτύου.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, μετά την έγκριση για ένταξη της χρηματοδότησης του έργου, ο δήμος θα τρέξει τις διαδικασίες για να προχωρήσουν οι οριστικές μελέτες και στη συνέχεια ο διαγωνισμός.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπεται η μετατροπή εντός κτηρίου εντός του πρώην στρατοπέδου και των υπαίθριων χώρων που βρίσκονται περιμετρικά σε αυτό, σε θεματικό πάρκο αναψυχής με θέμα τον πολιτισμό της διατροφής. Το πρότυπο πάρκο θα επιδιώξει να έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Εντός του κτηρίου θα λειτουργούν 10 δημόσιες κουζίνες και ζαχαροπλαστείο με παρασκευαστήριο και αίθουσα κοινού, για να μπορεί να παρακολουθεί τις παρασκευές των γευμάτων.

Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν:

• Τη παροχή επιστημονικά ελεγμένων διατροφικών αναλύσεων σε παραδοσιακά μοντέλα διατροφής, αναλύοντας τις πρώτες ύλες, τις μεθόδους παρασκευής και τον τρόπο ζωής.
• Την προώθηση, εκπαίδευση και εξοικείωση του κοινού (ιδίως τους νέους παραγωγούς και καταναλωτές) σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και υποδειγματικών πρακτικών, καθώς και την υποδειγματική διάθεση προϊόντων από επώνυμους παραγωγούς.
• Την διάθεση στο κοινό υποδομών εξοπλισμού και λογισμικού για την άρτια βιντεοσκόπηση και δημοσίευση ελληνικών και βαλκανικών συνταγών, με σκοπό την προώθησή τους μέσω διαδικτύου στο παγκόσμιο κοινό.
• Τη δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετηρίου γευσιγνωστικής και μαγειρικής γνώσης και τεχνικών προσβάσιμο από όλους.
• Την πλαισίωση του κέντρου με δραστηριότητες που θα φέρνουν σε επαφή παραγωγούς, καταναλωτές, κοινωνικούς φορείς, επισκέπτες και κυρίως τους νέους και την οικογένεια.
• Την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (προσφυγικός πληθυσμός, μεταναστευτικός πληθυσμός, ιστορικός τουρισμός, περιοδικές εορτές, κ.λπ.) για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων στους χώρους του πάρκου, σε ετήσια βάση.
• Την προσέλκυση του εμπορικού ενδιαφέροντος στρατηγικών συμμάχων για την άντληση χορηγικών προγραμμάτων κλίμακας, σε είδος ή πόρους, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του πάρκου.
• Τη δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου δραστηριότητας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, διεθνή εμβέλεια και εμβληματικότητα, θέτοντας στο επίκεντρο την αναβάθμιση και ανάδειξη του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
• Τη δημιουργία προϋποθέσεων για την απασχόληση σε μόνιμη ή εποχιακή βάση.

Ο λαχανόκηπος και ο ορνιθώνας

Οι εξωτερικοί χώροι περιμετρικά του κτηρίου αποτελούνται από συνολική έκταση (που περιλαμβάνει το κτίριο) συνολικής επιφάνειας περ. 15.000 μ². Η επιφάνεια αυτή υποδιαιρείται στα παρακάτω οκτώ τμήματα:

Το κτήριο και η περίμετρός του
Η «αλάνα» στο εμπρόσθιο τμήμα του κτιρίου
Η πρόσβαση και ο χώρος στάθμευσης του προσωπικού και της τροφοδοσίας
Ο κήπος
Το άλσος
Ο λαχανόκηπος «Μποστάνι»
Ο παιδότοπος
Ο ορνιθώνας.

Στο άλσος, θα είναι ένας δενδρόφυτος με πεύκα χώρος βορείως του κτηρίου. Στο χώρο αυτό, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, θα είναι δυνατή η φιλοξενία επισκεπτών ως υπαίθρια τραπεζαρία, ως χώρος πικνίκ και υπαίθριου μαγειρέματος, κυρίως ψητών σε κτιστές ψησταριές.

Ο λαχανόκηπος «Μποστάνι»

Στον μικρό λαχανόκηπο έκτασης 1.000 μ² θα καλλιεργούνται λαχανικά και βότανα. Στην έκταση αυτή θα δημιουργηθούν 14 παρτέρια διαφόρων διαστάσεων στα οποία θα καλλιεργούνται σ δύο περιόδους του χρόνου (Άνοιξη και Φθινόπωρο) διάφορα λαχανικά. Τα παρτέρια αυτά θα αποτελούν δραστηριότητα για σχολεία της περιοχής, τα οποία θα «υιοθετούν» ένα από αυτά και σε επισκέψεις τους θα επιμελούνται της καλλιέργειάς του. Με τη δραστηριότητα αυτή θα αναπτυχθεί η εκτίμηση των παιδιών στη ποιότητα και την αξία των λαχανικών, της αγροτικής παραγωγής και της διατροφικής τους σημασίας. Επίσης, θα είναι δυνατή η συγκομιδή καρπών και λαχανικών και η μετέπειτα προετοιμασία τους στο πρόγραμμα «Το σχολείο μαγειρεύει». Το «Μποστάνι» θα διαθέτει σπορείο και αποθήκη εργαλείων.

Ο ορνιθώνας

Θα δημιουργηθεί ένας μικρός ορνιθώνας, έκτασης 900 μ² στον οποίο θα εκτρέφονται κότες και μερικά άλλα οικόσιτα πτηνά για παραγωγή αβγών. Τα πτηνά θα βόσκουν σε φυτική καλλιέργεια εντός του χώρου και θα ταΐζονται με φυσικές τροφές και υπολείμματα από την επεξεργασία λαχανικών και φρούτων από τα παρασκευαστήρια και τις κουζίνες του έργου. Ο Ορνιθώνας θα έχει δική του περίφραξη και στεγασμένους χώρους για τα πτηνά. Ο καθαρισμός του ορνιθώνα θα συμβάλει στη λίπανση του «Μποστανιού». Η σημασία του ορνιθώνα είναι αφενός εκπαιδευτική ως οικοσύστημα και ανακύκλωση, ενώ αφετέρου θα παρέχει πρώτες ύλες για σχολικές δραστηριότητες.