Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γκραφίτι για τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα στο κτήριο του ΟΣΕ

Το γκραφίτι δημιούργησε η καλλιτέχνης Θεανώ Γιαννέζη στο πλαίσιο του προγράμματος zeroplastic και θέλει να στρέψει την προσοχή του κοινού στο ζήτημα

Γκραφίτι με στόχο τον προβληματισμό των περαστικών για τα πλαστικά απορρίμματα που κατακλύζουν την καθημερινότητα των πολιτών και κατά συνέπεια τις θάλασσες δημιουργήθηκε επί της οδού Μιχαήλ Καλού στο κτήριο του ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Το γκραφίτι-mural το δημιούργησε η καλλιτέχνης Θεανώ Γιαννέζη στο πλαίσιο του προγράμματος zeroplastic θέλει να στρέψει την προσοχή του κοινού στο ζήτημα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea μαζί με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος και την Kraft Paints καλούν το κοινό να μειώσει τα απορρίμματά του, μέσα από αυτήν την εικαστική παρέμβαση.

«Διανύοντας λοιπόν τη Μιχαήλ Καλού θα βρείτε εδώ το δικό μας περιβαλλοντικό μήνυμα που στοχεύει να προωθήσει την αναθεώρηση των καταναλωτικών συνηθειών του κοινού και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργανώσης.

Το πρόγραμμα zeroplastic υλοποιείται από την iSea σε συνεργασία με την Aquademia, και την υποστήριξη του BeMed και της Ocean Care με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις ελληνικές θάλασσες. Φέτος, όπως τονίζει η iSea για την ευαισθητοποίησή του επιλέχθηκε η τέχνη ως κύριο μέσο επικοινωνίας και προβληματισμού για την ανάληψη δράσης σχετικά με το ζήτημα.

Άλλες δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές και νέους, καθώς και την ενεργό εμπλοκή καταδυτικών κέντρων στη Ελλάδα και την Κύπρο για την ενημέρωση των επισκεπτών τους σχετικά με το ζήτημα, τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους και την άμεση αφαίρεση απορριμμάτων από το θαλάσσιο περιβάλλον με δράσεις υποβρύχιων καθαρισμών.