Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
x

ΕΥΑΘ: ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΕΡΓΟ - ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η εγκατάσταση που θα αποκατασταθεί ήταν αναξιοποίητη στο μεγαλύτερο μέρος της επί 20 χρόνια - Πλέον διασφαλίζεται η υδροδότηση σε περίπτωση αστοχίας.

Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της υδροδότησης της δυτικής Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας αποτελεί η σημερινή δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης δεξαμενής χωρητικότητας 20.000 κ.μ. στον Εύοσμο, μετά την εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης για τη γεωτεχνική και στατική αποκατάστασή της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, σημαντική θα είναι επίσης η εξοικονόμηση υδάτινου πόρου λόγω διαρροών στο χρησιμοποιούμενο τμήμα της δεξαμενής, ενώ σπουδαίο θα είναι και το ενεργειακό όφελος, καθώς σχεδιάζεται παράλληλη δράση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην οροφή με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).

«Το έργο αυτό, παροπλισμένο δυστυχώς εδώ και μια 20ετία, θα εξυπηρετεί πλέον έναν τριπλό στόχο: να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υδροδότηση της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας, τη μείωση του μη τιμολογούμενου νερού αλλά και του ενεργειακού μας αποτυπώματος, με εξοικονόμηση ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην εγκατάσταση», επισήμανε με αφορμή τη σημερινή δημοπράτηση του έργου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.

Η δίχωρη δεξαμενή Δ5 πάνω από την περιφερειακή οδό στον δήμο Ευόσμου άρχισε να κατασκευάζεται το 1992, οπότε και ολοκληρώθηκε ο πρώτος, δυτικός θάλαμός της. Το 2001 κατασκευάστηκε και ο δεύτερος, ανατολικός θάλαμος, ο οποίος ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ λόγω των μεγάλων καθιζήσεων που εκδηλώθηκαν οδηγώντας σε εκτεταμένες ρηγματώσεις.

Η εξειδικευμένη γεωτεχνική και στατική μελέτη που εκπονήθηκε επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΥΑΘ ότι το μεγάλου ύψους επίχωμα επί του οποίου θεμελιώθηκε η δεξαμενή, έχει εν μέρει αστοχήσει. Η μελέτη επέμβασης και αποκατάστασης περιλαμβάνει τσιμεντενέσεις βάθους 3,30 μ. σ’ έναν κάνναβο περίπου 1,50 μ. (απόσταση 1,50Χ1,50 μ.), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η θεμελίωση της δεξαμενής.