Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δύο σύγχρονα απορριμματοφόρα και όχημα-σκούπα για φύλλα

Δύο σύγχρονα απορριμματοφόρα οχήματα ανακύκλωσης και ένα όχημα-σκούπα που ρουφάει τα φύλλα δέντρων θα κινούνται στους δρόμους της πόλης

Δύο σύγχρονα απορριμματοφόρα οχήματα ανακύκλωσης και ένα όχημα-σκούπα που ρουφάει τα φύλλα δέντρων το οποίο σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της πόλης παρέλαβε σήμερα το πρωί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

«Τα δύο απορριμματοφόρα προστίθενται στον στόλο των οχημάτων της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να βοηθηθεί το τόσο σημαντικό κομμάτι της ανακύκλωσης το οποίο στον δήμο μας βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό της Ελλάδας αλλά φιλοδοξούμε να το πάμε σε υψηλότερο», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ανέφερε πως γίνεται μεγάλη προσπαθεια στον τομέα της ανακύκλωσης με στόχο το ποσοστό από 21% που είναι τώρα να φτάσει το 35%. Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, για να υπάρξει η αύξηση αυτή, ο δήμος χρειάζεται κάδους, μέσα και οχήματα.

Πατέντα σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον δήμο Θεσσαλονίκης



Το τρίτο όχημα που παραδόθηκε σήμερα  έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του δήμου και συγκεκριμένα για τη συγκομιδή των φύλλων που πέφτουν από τα δέντρα ώστε αυτά να μαζεύονται ευκολότερα και γρηγορότερα και να οδηγούνται έπειτα στην κομποστοποίηση.

«Αυτό το όχημα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό όχημα για αυτή τη δουλειά. Ήταν μια μεγάλη αναγκαιότητα που είχαμε και βασανιζόμασταν με τον δήμαρχο. Έτσι, σκεφτήκαμε αυτή τη λύση», τόνισε από πλευράς του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ζεϊμπέκης λέγοντας πως χρειάστηκε τουλάχιστον τρεις μήνες για να κατασκευαστεί. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο δήμος δεν θα μείνει σε αυτό το όχημα και πως αν αυτό κάνει τη δουλειά που αναμένεται, θα προμηθευτεί τουλάχιστον άλλα δύο τέτοια οχήματα.

Συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης


Τα δυο οχήματα ανακύκλωσης δόθηκαν μέσω χορηγίας από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης στο πλαίσιο ανταποδοτικής συνεργασία με τον δήμο. «Η Θεσσαλονίκη κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και είναι υποχρέωση μας να την στηρίζουμε», τόνισε ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος τμήματος Μάρκετινγκ της εταιρείας. Ο ίδιος ανέφερε πως γίνεται ήδη συζήτηση με τον δήμαρχο για ενίσχυση του δικτύου των κάδων ανακύκλωσης αλλά και τη λειτουργία των κέντρων διαλογής (ΚΔΑΥ). «Θα έχουμε ένα νέο τοπίο από τον Οκτώβριο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ανάγκη σε μπλε κάδους

Όπως τόνισε ο κ. Ζεϊμπέκης, υπάρχει ανάγκη για αύξηση των μπλε κάδων στον κεντρικό δήμο. Αυτή τη στιγμή ο δήμος διαθέτει 3.500 μπλε κάδους και στόχος είναι να φτάσει τους 6.000. Ωστόσο για να προστεθούν αρχικά τουλάχιστον οι πρώτοι 2.000 θα πρέπει πρώτα να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ.