Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διώξεις στο κύκλωμα που φέρεται να φούσκωνε ποσοστά αναπηρίας

Ενώπιον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα οι επτά συλληφθέντες, φερόμενοι ως μέλη κυκλώματος, για φούσκωμα ποσοστών αναπηρίας.

Ενώπιον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα οι επτά συλληφθέντες, φερόμενοι ως μέλη κυκλώματος που βρέθηκαν στο στόχαστρο των Αδιάφθορων της ΕΛΑΣ για φούσκωμα ποσοστών αναπηρίας με σκοπό την είσπραξη μεγαλύτερων συντάξεων.

Ανάμεσα στους ένας προϊστάμενος καταστήματος ΕΦΚΑ της Θεσσαλονίκης, η κόρη του - δικηγόρος στο επάγγελμα - και τρεις γιατροί. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται περίπου 70 άτομα ενώ οι πράξεις φέρεται να τελέστηκαν μέσα στο 2021.

Σε βάρος των επτά ασκήθηκε κατά περίπτωση ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία-δωροληψία, ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση, απάτη κατ' εξακολούθηση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, χρήση υπηρεσιακού απορρήτου, εμπορία επιρροής, διακίνηση ναρκωτικών και νόθευση δημοσίου εγγράφου. Παραπέμφθηκαν σε ανακριτή από όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, γιατροί που συνδέονται με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας κατηγορούνται ότι εισέπρατταν χρήματα προκειμένου να βεβαιώνουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπηρίας στους εξετασθέντες και όσων αιτούνται μεγαλύτερες συντάξεις.

Στην ίδια δικογραφία αναφέρεται ότι στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΑ όπου βρίσκονται και τα γραφεία του ΕΦΚΑ αναφέρεται πως άτομα κούρευαν χρέη από ασφαλιστικές εισφορές φυσικών προσώπων.