Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διπλάσια μείωση κρουσμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα (πίνακας)

Μέσα στο 2021 η Θεσσαλονίκη δεν κατέγραψε καμία ημέρα τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο επέστρεψε στο δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου

Σε αντίθεση με τους τελευταίους μήνες του 2020, και κυρίως τον Νοέμβριο, οι οποίοι ήταν εφιαλτικοί για τη Θεσσαλονίκη, το 2021, τουλάχιστον στο πρώτο δεκαπενθήμερό του, υπόσχεται καλύτερες μέρες όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας. Το επιδημιολογικό φορτίο στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης φαίνεται να υποχωρεί στα επίπεδα του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, πριν δηλαδή να ξεκινήσει δηλαδή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τον αριθμό των καθημερινών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων όσο και από τις κυλιόμενες μετρήσεις της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος τις οποίες διενεργεί η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, το επίπεδο της συγκέντρωσης του γονιδιώματος εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο παραμένει στο πράσινο, όπως ήταν και λίγο πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η μόνη διαφορά, σε σχέση με εκείνη την περίοδο είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία. Οι πληρότητες στις ΜΕΘ εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 50%, ενώ και οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες covid είναι δεκάδες. Ωστόσο και αυτοί οι δείκτες έχουν σημειώσει σημαντική αποκλιμάκωση κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, επιτρέποντας έτσι σε γιατρούς και νοσηλευτές να πάρουν μια βαθιά ανάσα.

Η ελάφρυνση στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της μείωσης των κρουσμάτων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2021 η Θεσσαλονίκη δεν κατέγραψε καμία ημέρα τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν η τελευταία ημέρα του 2020 όταν διαγνώστηκαν 150 κρούσματα. Έκτοτε ο αριθμός των κρουσμάτων είναι διψήφιος, παρότι δύο φορές, στις 5 και στις 12 Ιανουαρίου η Θεσσαλονίκη βρέθηκε μια ανάσα από τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, φτάνοντας στα 99.

Συνολικά, σε αυτό το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 1.147 κρούσματα (μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων 76,5) σε πανελλαδικό σύνολο 9.086 (ποσοστό 12,6%). Το αμέσως προηγούμενο δεκαπενθήμερο, το τελευταίο του 2020, ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων στην Θεσσαλονίκη ήταν 2.406 (μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων 160,4) σε σύνολο 12.557 πανελλαδικά (ποσοστό 19,1%).

Εν ολίγοις, η μείωση των κρουσμάτων, μεταξύ του τελευταίου δεκαπενθημέρου του 2020 και του πρώτου του 2021, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ήταν της τάξης του 52,3%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο πανελλαδικό το οποίο ανήλθε στο 27,6%. Αυτό οφείλεται ασφαλώς στο υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η Θεσσαλονίκη είχε δηλαδή περισσότερο λίπος να κάψει.

Επίσης, οι εφιαλτικές εβδομάδες που είχε βιώσει η πόλη, κυρίως κατά την περίοδο του περασμένου Νοεμβρίου, ανάγκασαν απ' ότι φαίνεται τους Θεσσαλονικείς να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προσήλωση και πειθαρχία στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η αύξηση της κινητικότητας των εορτών είχε σχεδόν αμελητέα επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της περιοχής.