Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δύσκολη η νύχτα για τους άστεγους - Χείρα βοηθείας από τη Δημοτική Αστυνομία

Εικοσιτέσσερις άστεγους έχει καταγράψει η Δημοτική Αστυνομία κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Με διευρυμένο ωράριο Υπνωτήριο και Κέντρο Αστέγων

Με τον υδράργυρο να πέφτει κάτω από το μηδέν και τους μετεωρολόγους να χαρακτηρίζουν τη σημερινή νύχτα ως την πιο δύσκολη, περιπολικό της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης ξεκινά άλλο ένα βράδυ προκειμένου να βρεθεί δίπλα στους άστεγους.

Αρχικό μέλημα των τριών δημοτικών αστυνομικών, που είναι το πλήρωμα του περιπολικού, είναι να τους μεταπείσει να μεταφερθούν σε κάποια δομή του δήμου, ώστε να είναι προστατευμένοι και να μην έρθουν αντιμέτωποι με το δριμύ ψύχος.

Εικοσιτέσσερις άστεγους έχει καταγράψει η Δημοτική Αστυνομία το προηγούμενο διάστημα κυρίως στο κέντρο της πόλης. Τα σημεία που βρίσκονται είναι γνωστά και οι δημοτικοί αστυνομικοί περνούν από όλα.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Πέτρος Παπαφίλης ο αριθμός των αστέγων μειώνεται αισθητά όταν οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν. Έτσι οι δημοτικοί αστυνομικοί εντοπίζουν κυρίως τέτοιες μέρες, με δύσκολα καιρικά φαινόμενα, περίπου 12-14 άστεγους.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής αναφέρει στη Voria.gr ότι υπάρχουν άστεγοι που αρνούνται να μετακινηθούν σε δομές. «Δεν τους έχουμε εγκαταλείψει καμία στιγμή. Είμαστε δίπλα σε όσους αρνούνται να μετακινηθούν από τα σημεία τους και θέλουν να μείνουν εκεί. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε για να μην έχουμε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το βραδινό περιπολικό είναι γεμάτο με όλα τα απαραίτητα είδη, κουβέρτες, υπνόσακους, φαγητό και νερά. Οι δημοτικοί αστυνομικοί προσφέρουν στους άστεγους που εντοπίζουν ό,τι χρειάζονται αλλά και ενημερωτικό υλικό για τις δομές όπου μπορούν να μεταφερθούν όποτε το θελήσουν.

Για όσο διάστημα διαρκέσουν οι άσχημες καιρικές συνθήκες ο δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, καθώς και το Υπνωτήριο Αστέγων που στεγάζονται στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 5- πρώην 13.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Σωκράτης Δημητριάδης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες, έσπευσαν στο Υπνωτήριο 50 άστεγοι, ενώ συνήθως ο αριθμός τους κυμαίνεται στα 15 άτομα.

Σε όσους καταφεύγουν στις δομές τους παρέχεται δυνατότητα ύπνου, φαγητού, λουτρού και χρήσης πλυντηρίου. Μοναδική υποχρέωση των ατόμων που προσέρχονται στη δομή είναι διενέργεια από τους δημοτικούς υπαλλήλους rapid test.

Παράλληλα λειτουργεί χώρος υποδοχής για την προστασία των αστέγων από το ψύχος στο 4ο παράρτημα του ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 42 , από Δευτέρα 24 έως και Πέμπτη 27 Ιανουάριου 2022.