Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δείτε live την ημερίδα της Voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

Δείτε live την ημερίδα της Voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ - Δύο πάνελ με θέματα Επιχειρηματικότητα-Χρηματοδοτήσεις και Υποδομές

Σε εξέλιξη είναι η ημερίδα που διοργανώνει η Voria.gr με θέμα τις ευκαιρίες που ανοίγουν το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νέο ΕΣΠΑ για την ελληνική οικονομία, που διεξάγεται στο Mediterranean Palace Hotel.

Η ημερίδα (δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα) έχει δύο πάνελ με θέματα Επιχειρηματικότητα-Χρηματοδοτήσεις και Υποδομές και συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρηματίες, ενώ παρεμβαίνουν ο ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δείτε live την ημερίδα:

Η ημερίδα διαρθρώνεται στις δύο ενότητες:

Πρώτον, οι νέοι δρόμοι που ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Θα συμμετάσχουν οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, πρώην Υπουργός Οικονομίας, Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας.



Δεύτερον, το στοίχημα των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα. Θα συμμετάσχουν οι: Γιώργος Καραγιάννης, υφυπουργός Υποδομών, Κατερίνα Νοτοπούλου, πρώην υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ, Πάρις Μπίλλιας, αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Τάκης Δούμας Αρχιτέκτων / Πολεοδόμος, Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής ΕΔΑ ΘΕΣΣ και Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία είναι πολλές, μετά τη 10ετή εποχή των Μνημονίων, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που κορυφώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Βασικό εργαλείο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που συστήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ύφεση που πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα το νέο ΕΣΠΑ, η πρακτική εφαρμογή του οποίου ξεκινάει από το φθινόπωρο, αναμένεται να συμβάλλει, επίσης, ώστε η ελληνική οικονομία να κινηθεί αναπτυξιακά, μέσω των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν. Παράλληλα και ο επόμενος κύκλος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναμένεται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα της χώρας, που την προηγούμενη δεκαετία απέδειξε ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στόχος είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων οι οποίες θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν τη μετάβαση της Ευρώπης στη νέα εποχή και γι’ αυτό προτεραιότητα δίνεται στην ψηφιακότητα και την πράσινη οικονομία. Για την Ελλάδα, που δικαιούται 31 δισ. ευρώ (τα 18 ως επιδοτήσεις και τα 13 με τη μορφή δανείων) το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, τόσο λόγω του ύψους των κεφαλαίων όσο και για την κατεύθυνση τους. Μαζί με το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τη νέα ΚΑΠ, δημιουργείται μια μαγιά που ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων, εάν συνυπολογιστεί η μόχλευση ιδιωτικών και τραπεζικών κεφαλαίων, είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν μέχρι το 2030 επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ. Έτσι, αφενός θα καλυφθεί σημαντικό μέρος από το επενδυτικό κενό που άφησε η δεκαετία του 2010 και αφετέρου θα δοθεί ώθηση στη διατηρήσιμη ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Στην ημερίδα συζητούνται τα σχέδια που υπάρχουν, οι πρωτοβουλίες που εξελίσσονται, οι στόχοι που προβάλλονται και οι προτεραιότητες που καθορίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Η Voria.gr, το δημοφιλέστερο ειδησεογραφικό portal στη Βόρεια Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει ημερίδες που γνωρίζουν μεγάλη απήχηση, καθώς αναδεικνύουν θέματα που συνθέτουν την ατζέντα για την επόμενη μέρα της περιοχής μας - όπως για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης το 2017, για το κυκλοφοριακό και τις αστικές συγκοινωνίες το 2018 και για το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης το 2020.