Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στα Δικαστήρια ο Τσιάρας - Σύστημα θα ηχογραφεί τις ποινικές δίκες

Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης - Παρουσιάστηκε πρόγραμμα φωνητικής καταγραφής των πρακτικών των ποινικών δικών

Το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος σημείωσε πως η εικόνα που συναντά είναι τελείως διαφορετική από αυτήν της προηγούμενής του επίσκεψης τον Μάρτιο.



Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους προϊσταμένους των διοικήσεων των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών ο υπουργός ενημερώθηκε για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων ενώ παράλληλα στο τραπέζι τέθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης στην πόλη.



Ιδιαίτερη βάση μάλιστα δόθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, καθώς στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε η παρουσίαση του προγράμματος φωνητικής καταγραφής των πρακτικών των ποινικών δικών.

Πρόκειται για ένα σύστημα που στόχο έχει να αποφορτίσει τους γραμματείς των δικαστηρίων, καθώς η αποηχογράφηση έρχεται να τους λύσει τα χέρια. Στα οφέλη συγκαταλέγονται η διασύνδεση και η διαλειτουργικότητα καθώς ο νομικός κόσμος αποκτά πρόσβαση στα πρακτικά μια δικής με εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται από ύψιστη ασφάλεια, ενώ όλα τα αρχεία αποθηκεύονται στο Κεντρικό Αποθετήριο.

Τέλος μέσω της εφαρμογής παρέχεται διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα συνεχίζει τον βηματισμό της προς την ψηφιακή εποχή.

Όπως είπε, με την επέκταση αυτή,  υλοποιείται ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα διευκολύνει τη λειτουργία των δικαστηρίων αλλά και τον φόρτο εργασίας των γραμματέω.

Πρόσθεσε ακόμα ότι παράλληλα και με άλλες ενέργειες, όπως την ψηφιακή έκδοση πιστοποιητικών, εμπεδώνεται μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία της λειτουργίας του χώρου της ελληνικής δικαιοσύνης.



Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφτηκε το ιατρείο που θα λειτουργήσει εντός του κτηρίου από τις αρχές Ιουνίου με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε σχετικά - Θεσσαλονίκη: Ιατρείο με μόνιμο ιατρό και νοσηλευτή αποκτά το Δικαστικό Μέγαρο