Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εγχειρίδιο της δημοτικής αστυνομίας για εξαφανίσεις ανηλίκων

Στελέχη της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης συνέταξαν εγχειρίδιο -«πιλότο» με περιγραφή ενεργειών σε περιστατικά αναζήτησης ανηλίκων.

«Πιλότος» για όλους τους δήμους της χώρας καθίσταται η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης σε ζητήματα διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης και αναζήτησης ανηλίκων.

Τρία στελέχη -ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Πέτρος Παπαφίλης, η Δημοτική Αστυνομικός Ελισσάβετ Κετικίδου κι ο Διοικητικός Υπάλληλος Θεόδωρος Θωμαΐδης- συνέταξαν εγχειρίδιο με τίτλο «Περιγραφή ενεργειών σε περιστατικά αναζήτησης ανηλίκων». Το εγχειρίδιο αυτό πρόκειται να διατεθεί στις υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας όλης της χώρας, ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο δουλειάς.

Η σύνταξη του εγχειριδίου ήλθε σε συνέχεια της εκπαίδευσης που έλαβε η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert. Ολοκληρώθηκε μάλιστα μετά τη διαδικασία αξιολόγησης των πραγματικών επιχειρήσεων αναζήτησης, στις οποίες συμμετείχαν τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού

«Το εγχειρίδιο όχι μόνο είναι αρτιότατο σε θεωρητικό και επιχειρησιακό επίπεδο αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για όλες τις Δημοτικές Αστυνομίες πανελλαδικά αναφορικά με τη διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης. Είναι μια σημαντική παρακαταθήκη και μια καλή πρακτική της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, που θα αναβαθμίσει και θα βελτιώσει σημαντικά τη συμμετοχή των αντίστοιχων υπηρεσιών σε κάθε δήμο της χώρας μας», επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.

«Θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, που από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκαν μαζί μας με περίσσευμα ψυχής και ενώσαμε τις δυνάμεις μας, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί σε κάθε περιστατικό εξαφάνισης παιδιού ή και ενήλικα στην περιοχή του Δήμου», προσθέτει στην επιστολή του ο κ. Γιαννόπουλος, εκφράζοντας την πρόθεση το εγχειρίδιο να προωθηθεί σε όλους τους δήμους πανελλαδικά που διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία και έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ένταξης τους στον επιχειρησιακό βραχίονα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως μια καλή πρακτική αλλά και μια ουσιαστική βοήθεια για τη διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης στην περιοχή τους.

Η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, από την πλευρά της, παρέχει τη σύμφωνη γνώμη της για την προώθηση του εγχειριδίου και παράλληλα τίθεται στη διάθεση κάθε αντίστοιχης υπηρεσίας πανελλαδικά για την παροχή οποιασδήποτε διευκρίνισης ή βοήθειας.