Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αφημένο στη μοίρα του το πάρκο «Κατσαντώνη» στο Κορδελιό (φωτο+vid)

Εικόνες εγκατάλειψης στο Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Κατσαντώνη, που αποτελεί χώρο αναψυχής και πνεύμονα πρασίνου - Πού σκαλώνει η αξιοποίηση του πάρκου

Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας «Κατσαντώνη» στο Κορδελιό, το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη οδό, κοντά στον υποσταθμό της ΔΕΗ, λίγο πριν την έξοδο για Περιφερειακό, σε μια τοποθεσία όπου πριν από δεκαετίες υπήρχαν τα κοιμητήρια της περιοχής.

Οι εικόνες της εγκατάλειψης με τα ξεχαρβαλωμένα σανίδια, το άδειο σιντριβάνι, τις ξηλωμένες πινακίδες, το ερειπωμένο κυλικείο με τους πεσμένους σοβάδες και τις σκουριασμένες μεταλλικές κατασκευές προκαλούν θλίψη στους περιοίκους, οι οποίοι βλέπουν έναν χώρο αναψυχής και πνεύμονα πρασίνου να μένει ανεκμετάλλευτος.

Τα σκουπίδια, τα πεταμένα κουτάκια από μπίρες, αναψυκτικά και νερά και τα αποτσίγαρα μαρτυρούν αυτοσχέδιες συγκεντρώσεις, κυρίως απόγευμα προς βράδυ, ενώ πριν λίγες ημέρες έπιασε φωτιά ένα μεγάλο δέντρο, χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί. Τα ίχνη από τον καμένο κορμό και τα κλαδιά στη βάση του είναι εμφανή.



Οι επιφάνειες των τοίχων τόσο του ερειπωμένου κυλικείου αλλά και των εφαπτόμενων στο πάρκο δημοτικών κτηρίων έχουν μετατραπεί σε έναν καμβά με συνθήματα και αυτοσχέδια γκράφιτι χωρίς καμία αισθητική.

Εντός του πάρκου βρίσκεται παρεκκλήσι της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Ιεράς Μητρόπολης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως ενώ στην είσοδο της κεντρικής εισόδου δεσπόζει το άγαλμα της προεπαναστατικής εμβληματικής μορφής του Αντώνη Κατσαντώνη.

Ο λόγος που δεν προχώρησε η αξιοποίηση του πάρκου

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ευόσμου – Κορδελιού, Νέστορας Λαφαζανίδης, αναφέρει στη Voria.gr ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως ξεκίνησε να διεκδικεί την έκταση, με συνέπεια να παγώσουν τα όποια σχέδια για την αξιοποίηση και την ανάπλασή του πάρκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο η παρούσα δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ενέργειες για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Κοιτάμε να λύσουμε το ιδιοκτησιακό θέμα, σε όποιον αποδειχτεί ότι δικαιούται να το πάρει και να το συντηρήσει ο ίδιος. Αν αποδειχθεί ότι ανήκει στην εκκλησία να έρθουμε σε μια συνεννόηση ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί», λέει.



Ο κ. Λαφαζανίδης σημειώνει πως «το θέμα είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο και θεωρούμε ότι θα λυθεί μέσα στη θητεία μας και θα αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα». Εκτιμά ότι είναι πιθανόν όλη η διαδικασία να καταλήξει στα δικαστήρια, τα οποία θα δώσουν τη λύση στο ιδιοκτησιακό. Επισημαίνει ότι ο δήμος καταβάλει προσπάθειες για τη συντήρηση του πρασίνου και την καθαριότητα, ζητώντας παράλληλα καλύτερη αστυνόμευση, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές.



Τι δηλώνει ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Από την πλευρά του Ιερού Ναού, ο πατέρας Γεώργιος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι το πάρκο όπου ήταν τα παλιά κοιμητήρια του Κορδελιού ονομάζεται πάρκο του «Αγίου Ανδρέα», χωρίς πάντως, στη δήλωση που έκανε στη Voria.gr, να διευκρινίζει τις προθέσεις της Ιεράς Μητρόπολης σε σχέση με την αξιοποίηση του πάρκου.

Για την υπόθεση αναφέρει: «Δεν έχω να πω κάτι πάνω σε αυτό, το θέμα έχει λυθεί, έχουμε άριστη συνεργασία με τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, έχει τακτοποιηθεί το θέμα, όλες οι μεριές με καλή διάθεση προχωρήσαμε σε μια πολύ καλή λύση και συνεχίζουμε».

Ο πατέρας Γεώργιος τονίζει ότι ο χώρος αυτός ήταν ανέκαθεν της εκκλησίας και ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. «Όλα είναι νόμιμα και διάφανα, ο χώρος ανήκει ανέκαθεν στην εκκλησία, με συμβολαιογραφικές πράξεις, με τα έγγραφα στο υποθηκοφυλακείο. Δεν κινούμαστε στο παρασκήνιο, όλα είναι στο φως», επισημαίνει.