Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου (φωτο+vid)

Στεγάζεται σε ένα διώροφο κτήριο εντός έκτασης 2.000 τμ, επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, και παρέχει δωρεάν φιλοξενία 25 ασθενών

Το πρώτο στην Ελλάδα οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου εγκαινιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα αυτή δομή, η οποία ήταν ένας από τους ιδρυτικούς στόχους της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer κσι Συγγενών Διαταραχών, στεγάζεται σε ένα διώροφο κτήριο εντός έκτασης 2.000 τμ, επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα 65, στα όρια των δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 και παρέχει δωρεάν φιλοξενία 25 ασθενών που πάσχουν από άνοια τελικού σταδίου, με βάση τις ισχύουσες διαγνωστικές κλίμακες -στάδιο 7 στην κλίμακα Global Deterioration Scale (GDS) -στάδιο 7 στην κλίμακα Clinical Dementia Rating (CDR)-, τις εκάστοτε επικαιροποιήσεις αυτών, καθώς και τυχόν συναφή νεότερα διαγνωστικά εργαλεία. Τα δωμάτια που θα φιλοξενήσουν τους ασθενείς είναι εννέα δίκλινα και επτά μονόκλινα που πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη φιλοξενία αυτής της κατηγορίας ασθενών, ενώ το προσωπικό του οικοτροφείου απαρτίζεται από ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και φυσικοθεραπευτή.

«Είναι για ανθρώπους που δεν έχουν ανθρώπους να τους φροντίσουν ή έχουν περιορισμένη φροντίδα, για αυτούς που ο σύζυγος ή η σύζυγος είναι ασθενής και δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει και για τα παιδιά που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους», σημείωσε η επιστημονικά υπεύθυνη του οικοτροφείου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, νευρολόγος ψυχίατρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και συντονίστρια του Εργαστηρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (ΚΕΔΕΚ), Μάγδα Τσολάκη. Η ίδια τόνισε πως ο αριθμός των ασθενών που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι πολύ μικρός μπροστά στους 3.000 με 5.000 ανθρώπους σε τελικό στάδιο, γι' αυτό η επιλογή θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η εταιρεία θα συνεχίσει να προσφέρει φροντίδα κατ' οίκον.

Η κ. Τσολάκη επισήμανε πως το οικοτροφείο άνοιξε την 1η Σεπτεμβρίου και ήδη υποδέχτηκε τους πρώτους ασθενείς, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσκολία να δεχτεί νέους, καθώς απαιτείται δικαστική συμπαράσταση για τη φιλοξενία τους, κάτι που έχει κόστος και δυσκολεύει τους συγγενείς τους. «Τώρα όλοι οι ασθενείς που έρχονται, γιατί έχουμε μία λίστα 40 ασθενών, έχουν μπει στη διαδικασία της δικαστικής συμπαράστασης, παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει με το υπουργείο Υγείας να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση η κ. Τσολάκη επισήμανε ότι έιναι διασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ μέχρι τέλος του 2023 και μετά η λειτουργία θα συνεχιστεί με χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας. Επίσης, είπε πως ήδη έχει εγκριθεί η δημιουργία ανάλογης δομής στην Καλαμάτα, που ωστόσο δεν προχώρησε, γιατί απαιτούνται πολλά χρήματα για τη διαμόρφωσή του και δεν έχει βρεθεί χρηματοδότης, ενώ έχουν προκηρυχθεί και άλλα τρία οικοτροφεία στη Ρόδο, στην Αθήνα και στην Κέρκυρα.

Σε διαδικτυακό της μήνυμα η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, ανέφερε πως η κυβέρνηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί σε όλη τη χώρα μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες νέες δομές και συγκεκριμένα κέντρα ημέρας για την άνοια αλλά και οικοτροφεία, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν πολίτες που πρέπει να διαμείνουν σε αυτά, δομές που υπήρχαν σε έλλειψη σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, έχει ενισχύσει και το εθνικό σύστημα υγείας με κέντρα ημέρας και προγράμματα τα οποία αφορούν σε απομακρυσμένες περιοχές τόσο σε νησιά οσο και σε ορεινές περιοχές της χώρας. «Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε και νέες δομές και υπηρεσίες μέσα στο 2023, συμπληρώνοντας τις δράσεις μας με κινητές μονάδες, οι οποίες σε συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να επισκέπτονται κατά τόπους τους συμπολίτες μας και να δίνουν υποστήριξη», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, συνεχάρη την κ. Τσολάκη για τη δημιουργία του οικοτροφείου, τονίζοντας πως αφού «με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη ως πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση μιας τόσο δύσκολη ασθένειας».