Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις από τους «Ελεύθερους Νέους» για Βαλκάνια και Metoo

Οι «Ελεύθεροι Νέοι» πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα μιλήσουν με τοπικούς φορείς και πολίτες για διάφορα θέματα.

Το σταδιακό άνοιγμα της χώρας μετά το lockdown θα βρει τους Ελεύθερους Νέους “on the road”, σε μια περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, που διοργανώνουν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν από τις 24 έως τις 30 Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τοπικούς φορείς (δήμος, επιχειρήσεις, ΜΚΟ) και το απόγευμα θα διοργανώνεται μια ανοικτή συζήτηση (σε πλατείες) για θέματα της επικαιρότητας. Έτσι, θα μπορούν να συμμετέχουν και πολίτες που βγαίνουν για έναν περίπατο και περνούν από το σημείο.

Η αποστολή έχει ως τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιηθούν δυο εκδηλώσεις. Το Σάββατο 29 Μαΐου, η εκδήλωση με θέμα «Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των Βαλκανίων» θα πραγματοποιηθεί πίσω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου με ομιλητές τον Μιχαήλ Κούπκα, Αντιδήμαρχο Οικονομικών Δήμου Θεσσαλονίκης, τον Κυριάκο Λουφάκη, Πρόεδρο Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, τον Βλάση Βλασίδη, Αν. Καθηγητή ΠΑΜΑΚ, τον Σπύρο Μπιμπίλα, πρόεδρο του ΣΕΗ και την Ελένη Σιαπικούδη, Πρόεδρο Ελεύθερων Νέων.

Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού στην Καλαμαριά με θέμα συζήτησης «Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση: Το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα». Στη συζήτηση θα συνομιλήσουν ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Μαριλένα Ράδου, ο Λεωνίδας Καλφαγίαννης και η Ιωάννα Κωσταρέλλα. Τον συντονισμό των συζητήσεων θα πραγματοποιήση η Δήμητρα Μακρή.

Σκοπός των Ελεύθερων Νέων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι «να ακούσουμε τις απόψεις της νέας γενιάς και των τοπικών κοινωνιών και προσκαλούμε όποιον επιθυμεί να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μας στις 19.00 το απόγευμα, για να ανταλλάξουμε απόψεις, τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που επιβάλει η κατάσταση».

Το πρόγραμμα:

24/5 Ιωάννινα (υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών)

Πλατεία Ελευθερίας

Θέμα: πολυμορφία, διαφορετικότητα, καταπολέμηση των διακρίσεων

25/5 Κοζάνη (υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης)

Πλατεία Νίκης

Θέμα: 200 χρόνια από την Επανάσταση, 40 χρόνια στην ΕΕ

26/5 Κιλκίς (υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς)

Δημοτικό Πάρκο

Θέμα: η νέα γενιά και η ελληνική επιρροή στα Βαλκάνια)

27/5 Αλεξανδρούπολη

Καφέ Κάφκα

Θέμα: Προσβασιμότητα και ισότητα για τα ΑμΕΑ

28/5 Διδυμότειχο (υπό την αιγίδα του Δήμου Διδυμοτείχου)

Πλατεία Δημαρχείου

Θέμα: Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και νέα γενιά

29/5 Θεσσαλονίκη (υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης)

Άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου

Θέμα: Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των Βαλκανίων

30/5 Καλαμαριά (υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς)

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Θέμα: Το κίνημα MeToo και οι έμφυλες σχέσεις

*Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 19:00.