Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε ένα διήμερο εκδηλώσεων την Παρασκευή 14 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου.

Σε μια σειρά εκδηλώσεων προσκαλεί η Περιφερεια Κεντρικής Μακεδονίας τους πολίτες της στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία σχετικά με τους ηρωικούς αγώνες του Ελληνισμού της Μακεδονίας ενώ θα γίνει και  η στέψη των προτομών των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα και των ανδριάντων του Παύλου Μελά στην πλατεία οδού Π. Μελά (έναντι του Λευκού Πύργου) και «Αγνώστου Κρητικού Μακεδονομάχου Αγωνιστή», στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Μητροπόλεως από τη μαθητιώσα νεολαία.
 
Στην τελετή στέψης θα παραστούν ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι προϊστάμενοι των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολείων, των οποίων οι μαθητές και μαθήτριες θα στέψουν τις προτομές.

Αντίστοιχα, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 10 το πρωί και θα ακολουθήσει ομιλία από την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Λόγω εγκατάστασης εργοταξίου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης στην πλατεία των Μακεδονομάχων, η επιμνημόσυνη δέηση και φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί -όπως ήταν καθιερωμένο- στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου.

Λίγο αργότερα, στις 11 παρά τέταρτο, θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, από  τους υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, το στρατηγό διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, την αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, το γενικό επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, το Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, το λιμενάρχη Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, και εκπροσώπους νομικών προσώπων.

Επισημαίνεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις με της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με μέριμνα των οικείων Αντιπεριφερειαρχών.