Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν καταλύτες από αυτοκίνητα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Οι δράστες στόχευσαν Ι.Χ. που ήταν σταθμευμένα στον χώρο πάρκινγκ στον δήμο Νεάπολης - Συκεών - Έντονη αντίδραση από τον δήμαρχος Σ. Δανιηλίδη

Εγκληματική ενέργεια με θύματα ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έλαβε χώρα χθες στον δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του δήμου, μετά την την εμπρηστική επίθεση στο αμαξοστάσιο του δήμου, όπου καταστράφηκαν τρία δημοτικά μηχανήματα από τις φλόγες, εγκληματικά στοιχεία χτύπησαν εχθές το μεσημέρι σταθμευμένα ιδιωτικά οχήματα.

Οι δράστες στόχευσαν ιδιωτικά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στον χώρο στάθμευσης οχημάτων στην περιοχή Στρεμπενιώτη, απέναντι από το δημοτικό κατάστημα της Νεάπολης. Εκεί οι δράστες αφαίρεσαν από τα οχήματα τους καταλύτες των εξατμίσεων.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο οποίος έκανε λόγο «για πλήρη αποθράσυνση των εγκληματιών, που είναι αποτέλεσμα της βεβαιότητας που απολαμβάνουν ότι κανένας δεν τους παρακολουθεί, κανένας δεν τους ελέγχει και ουδέποτε θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους από τη Δικαιοσύνη», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε την «αποδεκατισμό των Αστυνομικών Τμημάτων στις συνοικίες».

Συγκεκριμένα, η δήλωση του δημάρχου είναι η εξής:

«Η εγκληματικότητα στο δήμο μας δυστυχώς καλά κρατεί, και θα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο όσο το Α.Τ. και Τ.Α. Νεάπολης-Συκεών είναι πλήρως αποδεκατισμένα και διαλυμένα από την έλλειψη προσωπικού, και σε λίγο δεν θα υπάρχει προσωπικό ούτε για τη φύλαξη του ίδιου του κτηρίου.

Χθες, μέρα μεσημέρι, στον χώρο στάθμευσης των οχημάτων των υπαλλήλων του δήμου απέναντι από το δημοτικό κατάστημα της Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη, σήκωσαν αυτοκίνητα και αφαίρεσαν τους καταλύτες. Η δράση των εγκληματικών αυτών στοιχείων, που δρουν αποθρασυμένα, έχει φθάσει στα ύψη καθώς έχουν τη βεβαιότητα ότι κανένας δεν τους αστυνομεύει, κανένας δεν τους παρακολουθεί και ουδέποτε θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους από τη Δικαιοσύνη.
»Επιτέλους η ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη πρέπει να αντιληφθεί ότι η ραχοκοκκαλιά της ασφάλειας των πολιτών, της δημόσιας, δημοτικής και ιδιωτικής περιουσίας στις συνοικίες είναι η στελέχωση των Α.Τ. με επαρκές προσωπικό και πλήρη εξοπλισμό. Όπως έχει καταγγείλει και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η ηγεσία της οποίας συμφώνησε απολύτως με τις απόψεις και τις καταγγελίες του δήμου μας, εκατοντάδες αστυνομικοί με ρουσφετολογικούς τρόπους, πλαγίως και υπογείως, έχουν μεταφεθεί σε άλλες θέσεις, σε άλλα γραφεία και κτήρια, και σε άλλες υπηρεσίες, με τραγικό αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό των Α.Τ. και των Τ.Α. στις συνοικίες.

Μοναδική περίπτωση να υπάρχει αστυνόμευση και ασφάλεια, ενόψει μάλιστα και της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου, είναι η στελέχωση και ο εξοπλισμός των συνοικιακών Α.Τ. Όσο φιλότιμες προσπάθειες και να κάνει το εναπομείναν προσωπικό στα Α.Τ. των συνοικιών, στα οποία ο αριθμός των αστυνομικών είναι μικρότερος από το 50%, αγγίζοντας πλέον το 1/3 των οργανικών θέσεων, δεν μπορεί να ανταποκρισθεί ούτε κατ’ ελάχιστο στις αυξημένες ανάγκες της αστυνόμευσης. Ο αριθμός των αστυνομικών είναι τόσο ελάχιστος που οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και άδειες σε αστυνοιμικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν να λάβουν άδειες από τον προηγούμενο χρόνο ακόμη.

Με τέτοιες συνθήκες αποδεκατισμούς και υποστελέχωσης που επικρατούν στα Α.Τ. και Τ.Α. των συνοικιών, και μάλιστα με ανεπαρκέστατο εξοπλισμό, για την ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη αποτελεί ουτοπία το να πιστεύει ότι έτσι μπορεί να παταχθεί η εγκληματικότητα. Επιτέλους, στο υπουργείο ας αλλάξουν πολιτική, ή ας αλλάξουν το όνομα του υπουργείου».