Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απειλούν να κόψουν το ρεύμα σε καρκινοπαθή, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης καταγγέλλουν τη διακοπή της σύμβασης παροχής ρεύματος σε καρκινοπαθή, κάτοικο δήμου Θέρμης.

Τη διακοπή της σύμβασης παροχής του ρεύματος σε καρκινοπαθή, κάτοικο του δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, όπως αναφέρεται, έχει 80% αναπηρία, είναι διαβητικός τύπου Β και δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καταγγέλλουν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Όπως επισημαίνουν η απόφαση της ΔΕΗ πάρθηκε λόγω της οικονομικής του αδυναμίας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας να ανταποκριθεί στη ρύθμιση που είχε κάνει για τις οφειλές του.

«Η ΔΕΗ ΑΕ δείχνοντας την "ευαισθησία" της έλαβε την παραπάνω απόφαση, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για νέο διακανονισμό στον οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί ο οφειλέτης» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης προχώρησε σε δυο παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (στις 16/10 και στις 9/11) μαζί με τον καρκινοπαθή.

Σύμφωνα με τους κ. Δελή και κ. Στολτίδη, έγκαιρα ο καρκινοπαθής, παρουσία του προέδρου του Συλλόγου, υπέβαλε αίτηση στο Υποκατάστημα της ΔΕΗ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ζητώντας ρύθμιση για 30 ευρώ τον μήνα για την οφειλή των 1.965 ευρώ δεδομένης της οικονομικής του κατάστασης και ανέμενε την απάντηση στο αίτημά του.

«Αντί αυτού όμως», συνεχίζουν, «στάλθηκε καταγγελία της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στη μέση του χειμώνα, γιατί πλέον εκτός της στέρησης του ρεύματος δε θα έχει και θέρμανση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας του ιδίου και της συζύγου του που τον φροντίζει. Έτσι ενώ το αίτημα για ρύθμιση έχει υποβληθεί ήδη από τον Οκτώβριο, πριν λίγες μέρες η ΔΕΗ γνωστοποίησε στον ΔΕΔΔΗΕ ότι διέκοψε μονομερώς τη σύμβαση παροχής ρεύματος και ο ΔΕΔΔΗΕ με τη σειρά του ενημέρωσε τον καρκινοπαθή για την παύση της σύμβασης και τον παρέπεμψε να υπογράψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με άλλο προμηθευτή».

Στις 14/12, αναφέρουν οι βουλευτές «έγινε νέα παρέμβαση του Συλλόγου στο Υποκατάστημα της ΔΕΗ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου οι υπάλληλοι δήλωσαν αναρμόδιοι, ενώ και πάλι όπως και την πρώτη φορά ο διευθυντής έλειπε».

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα παραπάνω ο Γιάννης Δελής και ο Λεωνίδας Στολτίδης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη,

•    «Προτίθεται η κυβέρνηση να απαγορεύσει τώρα τη διακοπή ηλεκτροδότησης, νερού, τηλεφώνου και διαδικτύου στα σπίτια των εργαζομένων που πλήττονται, είτε παραμένουν άνεργοι, είτε είναι ενταγμένοι στα όποια μέτρα στήριξης, αλλά και να προχωρήσει σε αναστολή των πληρωμών λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση;

•    »Τι μέτρα ανακούφισης και προστασίας σκοπεύει να πάρει συνολικά για τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με δεδομένο ότι από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εισπράττονται διαφόρων ειδών τέλη;

•    »Προτίθεται να δώσει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, προκειμένου να απαλλάξουν από τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, όσους εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τους αναπήρους άνω του 67% και να τα μειώσει για τη λαϊκή κατοικία και τα μικρομάγαζα;».

φωτογραφία αρχείου