Skip to main content

Οι τρεις εβδομάδες που βύθισαν ξανά τη Θεσσαλονίκη στη δίνη της πανδημίας (πίνακας)

Το ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη το διάστημα των τελευταίων δυόμιση μηνών ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με το πανελλαδικό.

Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν έντονη ανοδική τροχιά η οποία, πέρα από το ημερήσιο δελτίο του ΕΟΔΥ, αποτυπώνεται πλέον και στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της πόλης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προγραμματίζει να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών η οποία ενδέχεται να αρχίσει ακόμη και από σήμερα. Ήδη, άλλωστε, περίπου 300 κλίνες ιδιωτικών κλινικών έχουν διατεθεί στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 200 για ήπια περιστατικά covid.

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου τα κρούσματα είχαν μειωθεί κατά 21,21% σε σχέση με το τελευταίο επταήμερο του Αυγούστου. Έκτοτε, όμως, κάθε βδομάδα, παρατηρείται διαρκής άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων. Στην αρχή σχετικά ήπια, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ιδιαίτερα έντονη.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα 1 έως 7 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν 1.608 κρούσματα, με μέσο ημερήσιο όρο κρουσμάτων 230. Την επόμενη εβδομάδα, 8 έως 14 Σεπτεμβρίου τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.958 (μ.ο. 280), παρουσιάζοντας αύξηση 17,87% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το επόμενο επταήμερο 15 έως 21 Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε κάποια σταθεροποίηση, με τα κρούσματα να φτάνουν στα 1.979 (μ.ο. 283) και αύξηση μόλις 1,1%, αναλογικά με το προηγούμενο επταήμερο.

Τις επόμενες πέντε εβδομάδες που ακολούθησαν, έως και τις 24 Οκτωβρίου, υπήρξε μια συνεχής αλλά σχετικά ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων τα οποία σκαρφάλωσαν πλέον γύρω στα 3.000 εβδομαδιαίως. Ωστόσο, στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων η άνοδος των δεικτών είναι ραγδαία.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη 4.385 κρούσματα (μέσος όρος ανά ημέρα 626), παρουσιάζοντας αύξηση 25,9% σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα. Χειρότερα ήταν τα πράγματα το πρώτο επταήμερο του Νοεμβρίου με 6.994 κρούσματα (μ.ο. 999) και αύξηση 59,5%. Τέλος, την τελευταία εβδομάδα, 8 έως 14 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν 7.992 κρούσματα (μ.ο. 1.142), σημειώνοντας περαιτέρω αύξηση 14,26%.

Δηλαδή στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 82,25% (η αντίστοιχη πανελλαδική είναι στο 81,13%). Στη δε διάρκεια των τελευταίων δυόμιση μηνών, από τα 1.608 κρούσματα της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου (με μέσο όρο ανά ημέρα 230), φτάσαμε τώρα στα 7.992, παρουσιάζοντας αύξηση 397% όταν η αντίστοιχη πανελλαδική είναι στο 181%. Εν ολίγοις το ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αυτό το διάστημα των τελευταίων δυόμιση μηνών ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με το πανελλαδικό.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, έχει αντίκτυπο και στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας όπως για παράδειγμα ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω covid-19. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων, από τους 310 νεκρούς στο διάστημα 25-31 Οκτωβρίου, φτάσαμε στους 443 την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 42,9%.