Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι για τα «μέτρα των ανεμβολίαστων»- Καθυστερήσεις, αλλά πειθαρχία (vid)

Άρχισαν οι έλεγχοι από ΕΛΑΣ-Δημοτική Αστυνομία-ΔΙΜΕΑ στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους - Η πρώτη εικόνα

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα και στη Θεσσαλονίκη τα νέα μέτρα που θέλουν όλους όσοι εισέρχονται σε λιανεμπόριο, τράπεζες, χώρους αισθητικής αλλά και εξωτερικούς χώρους εστίασης να διαθέτουν rapid test, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Για τον λόγο αυτόν, κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και της ΔΙΜΕΑ βρίσκονται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας ελέγχους και πιστοποιώντας αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα από τους καταστηματάρχες και τους καταναλωτές.

Ήδη, ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από τα καταστήματα επί της οδού Τσιμισκή, με εργαζόμενους και σεκιούριτι να πραγματοποιούν προβλεπόμενους ελέγχους.

Με το κινητό ανά χείρας υπάλληλοι των καταστημάτων ελέγχουν αν οι πελάτες διαθέτουν rapid test, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.

Κλιμάκια της ΕΛΑΣ λένε πως η έως τώρα εικόνα είναι αρκετά ικανοποιητική και όλοι τηρούν τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένοι είναι οι έλεγχοι σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα τόσο με περιπολικά όσο και με δίκυκλα, ενώ κλιμάκια αστυνομικών βγάζουν και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τους ελέγχους αυτούς.

Από την πλευρά της, υπάλληλος καταστήματος ρούχων επί της Τσιμισκή δηλώνει πως δεν έχει τύχει κάποιος πελάτης να επιθυμεί να μπει χωρίς τεστ ή πιστοποιητικό. «Μέχρι τώρα δείχνουν ότι πειθαρχούν στα μέτρα. Πέρα από μικρές καθυστερήσεις λόγω του συστήματος ελέγχου δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα», σημείωσε.

Αντίστοιχοι έλεγχοι γίνονται και σε χώρους εστίασης. Ιδιοκτήτης καφετέριας στη Ζεύξιδος δηλώνει πως όσοι πελάτες έρχονται γνωρίζουν ήδη τα μέτρα. «Είναι ελάχιστα μειωμένη η κίνηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα Σάββατα αλλά όσοι έρχονται διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Μεμονωμένες ήταν οι περιπτώσεις στις οποίες οι πελάτες δεν είχαν μαζί τους ταυτότητα», σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, υπάλληλος σε κομμωτήριο επί της Αλεξάνδρου Σβώλου τόνισε ότι η κατάσταση κυλά ομαλά μέχρι στιγμής. «Εμείς έτσι κι αλλιώς δουλεύουμε μόνο με ραντεβού. Το μόνο θέμα είναι ότι πρέπει να πιστοποιούν με τους πελάτες μας ελέγχουν τις ταυτότητες τους αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», σημειώνει ο ίδιος.

Τα νέα μέτρα

Από σήμερα ισχύουν τα εξής:

Δύο τεστ (rapid ή μοριακά) εβδομαδιαίως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε:

- δημόσιο τομέα
- ιδιωτικό τομέα
- εκκλησίες

Υποχρεωτική για τους ανεμβολίαστους θα είναι επίδειξη μοριακού ή rapid τεστ για την είσοδο σε:

- εμπορικά κέντρα και καταστήματα
- κομμωτήρια
- τράπεζες
- μεικτούς χώρους διασκέδασης (πχ: ο εξωτερικός χώρος ενός καφέ)

Δεν θα απαιτείται επίδειξη pcr (μοριακού) ή rapid τεστ για την είσοδο σε:

- καταστήματα τροφίμων (super market)
- φαρμακεία
- θρησκευτικούς χώρους, για τους οποίους ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε εργαστηριακά τεστ.

Δηλαδή, από τις 6 το πρωί, σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα -συμπεριλαμβανομένων των mall και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των shops in a shop-, σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών), φυσικής ευεξίας κ.λπ. σε ανοικτούς χώρους εστίασης, υπηρεσίες λούνα παρκ και χώρους διασκέδασης, οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

- πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
- πιστοποιητικού νόσησης, ή
- αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το κατάστημα, χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν.