Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ελεγχόμενη η κατάσταση στις ΜΕΘ-COVID του ΑΧΕΠΑ- Λίγες οι εισαγωγές

Μικρός παραμένει ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών θετικών στον κορωνοϊό - Μικρή αύξηση καταγράφουν μέχρι στιγμής οι διασωληνώσεις

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ μικρή είναι η αύξηση που παρατηρείται στις διασωληνώσεις.

Παρά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τα ανησυχητικά δεδομένα από το ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στη λύματα, η κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς, παραμένει ελεγχόμενη, καθώς υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας του ΑΧΕΠΑ που ολοκληρώθηκε σήμερα στις 8 το πρωί, έγιναν μόλις 18 εισαγωγές θετικών ασθενών, αριθμός ίδιος με αυτόν της προηγούμενης εφημερίας και σαφώς πολύ μικρότερος από αυτόν που καταγραφόταν το διάστημα της έξαρσης της πανδημίας. Ο αριθμός πάντως ενδέχεται να είναι κατά τι αυξημένος, εφόσον θετικοποιηθούν κάποια ύποπτα περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς, το οποίο επίσης εφημέρευε.

Πάντως, οι γιατροί επισημαίνουν ότι και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, αλλά και τις διασωληνώσεις, ενώ τονίζουν ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις από το τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Μετά και τη χθεσινή εφημερία τα δεδομένα δείχνουν μια μικρή ανοδική πορεία και στο δικό μας νοσοκομείο. Βέβαια αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν καμία σχέση με το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονταν τους κρίσιμους μήνες, κυρίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Υπάρχουν περιθώρια. Δεν υπάρχει τώρα κάποια πίεση, όπως και στις ΜΕΘ υπάρχουν ελεύθερες κλίνες. Βεβαίως, αυτές είναι περιορισμένες, διότι στο διάστημα που μεσολάβησε με την ύφεση των κρουσμάτων, άρχισαν τουλάχιστον να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και συνήθη περιστατικά που χειρουργούνται. Δεν έχουμε πολλές ελεύθερες, αλλά δεν έχουμε επί του παρόντος καμία ιδιαίτερη πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης.

Ο κ. Σιούλης ανέφερε πως και στο ΑΧΕΠΑ καταγράφεται ανοδική πορεία στο σύνολο των διασωληνωμένων, κάτι που συμβαίνει πανελλαδικά. «Είχαν υποχωρήσει οι ασθενείς σε αριθμό κάτω των δέκα και τώρα έχουν αυξητική πορεία. Αυτό είναι σε συνάρτηση και με τα αυξητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην επαρχία, καθώς από περιοχές όπως το Κιλκίς και η Χαλκιδική προωθούνται οι ασθενείς στο κέντρο. Άρα θα έχουμε μία αύξηση των νοσηλευομένων και στις ΜΕΘ και στις κοινές κλίνες. Οι αριθμοί αυτοί, όμως, παραμένουν χαμηλοί και δεν μας θορυβούν», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τη μέχρι στιγμής καλή εικόνα, υπάρχει ανησυχία για την περίπτωση που πλήξει την πόλη το τρίτο κύμα της πανδημίας. «Ανησυχούμε όλοι με αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί ως δεδομένα, την αύξηση δηλαδή των ποσοστών στα λύματα. Την ανοδική πορεία που σημειώθηκε στην Αθήνα, λογικά θα την περιμένουμε εδώ την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο κ. Σιούλης και πρόσθεσε ότι εδώ και δέκα ημέρες οι υγειονομικοί έχουν καταθέσει προτάσεις προς την κυβέρνηση να πάρει εγκαίρως τα μέτρα και να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία. «Νομίζω ότι πρέπει να πάμε με προσεκτικά βήματα, γιατί σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε άλλη εικόνα που να βελτιώνει το εθνικό σύστημα υγείας. Συνεπώς, εάν μας βρει ένα τρίτο κύμα και πάλι θα βιώσουμε άσχημες εικόνες», κατέληξε.