Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εμπορικές δόξες γνωρίζει και η δυτική… Τσιμισκή

Σημαντική η εμπορική ανάπτυξη μετά την οδό Αριστοτέλους- Αλυσίδες κονταροχτυπιούνται για μία θέση στη δυτική Τσιμισκή – Πόσο κοστίζει το τμ

Δόξες φαίνεται να ζει το τελευταίο διάστημα το δυτικότερο κομμάτι, της οδού Τσιμισκή, με αλυσίδες καταστημάτων να προσθέτουν νέους κρίκους στην παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη, ξενοδοχειακές υποδομές να είναι σε εξέλιξη, υποκατάστημα νεόκοπης τράπεζας να ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια το κομμάτι της Τσιμισκή, μετά την οδό Αριστοτέλους, έμοιαζε να προβληματίζει και τελικά να αποτρέπει τους εν δυνάμει επενδυτές από το να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.

Αιώνια αγαπημένη, αν και παραγκωνισμένη στην περίοδο της κρίσης, ήταν ο οδός Τσιμισκή κυρίως στο κομμάτι από την οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού και μέχρι την οδό Αριστοτέλους, με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να είναι περισσότερο τσουχτερές έναντι του δυτικότερου κομματιού της οδού.

Πλέον όπως λένε καλοί γνώστες της αγοράς  - και με τη ζήτηση να χτυπά «κόκκινο» -  οι τιμές κατά μήκος της Τσιμισκή τείνουν να εξομειωθούν.

Η τιμή του τμ κυμαίνεται από 100 έως 110 τμ για μικρά καταστήματα ενώ όταν πρόκειται για ολόκληρα κτήρια τότε οι τιμές αναπροσαρμόζονται σημαντικά προς τα κάτω και δεν αποκλείεται να κυμανθούν και στα 30 ευρώ.

Πάντως αν αναλογιστεί κανείς πως κάποια κτήρια καλύπτουν μερικές χιλιάδες τμ τότε προκύπτει πως το ετήσιο μίσθωμά τους φτάνει σε σημεία που… ζαλίζουν.     

Η εμπορική αναγέννηση ξεκίνησε το 2018

Η εμπορική αναγέννηση της… δυτικής Τσιμισκή ξεκίνησε το 2018, όταν η γερμανική  «Terranova», αποφάσισε να κατέβει προς τα… κάτω, έχοντας, ήδη, παρουσία στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αριστοτέλους και η ελληνική «Pop Air», να κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Στη γωνία Κομνηνών με Τσιμισκή δυναμική ήταν, ήδη η παρουσία, σε πολυώροφο κτήριο, της δημοφιλούς H&M, ενώ το καλοκαίρι του 2019 πόδι στη συμβολή των δύο οδών έβαλε η αγαπημένη αλυσίδα ενδυμάτων Mango, με ένα κατάστημα 170 τμ που εκτείνεται σε δύο επίπεδα.

Μία ακόμη δυναμική προσθήκη έρχεται το επόμενο διάστημα στην απέναντι γωνία από αυτή που βρίσκεται η ισπανική Mango, αυτή τη φορά από τον όμιλο Inditex, που θα αναπτύξει ένα από τα πολλά και αγαπητά του brand, ενισχύοντας την πρωτοκαθεδρία στον πλέον εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης.

Οι αφίξεις όμως δεν σταματούν καθώς ένα ακόμη ξενοδοχείο στο κομμάτι της Τσιμισκή, μετά την οδό Βενιζέλου προστίθεται στο τουριστικό δυναμικό των υποδομών της πόλης.

H περιοχή μετά την οδό Αριστοτέλους μέχρι και τα Λαδάδικα, αποδεικνύεται μαγνήτης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς αξιοποιούν παλαιά και διατηρητέα κτίρια δημιουργώντας κυρίως  μονάδες λίγων κλινών αλλά ιδιαίτερου ύφους.

Την ίδια ώρα σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνει το γιαπί – ακίνητο, φιλέτο ωστόσο,  στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη καθώς το απέκτησε ο ισραηλινός τουριστικός όμιλος Fattal. Το κτήριο αναμένεται να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο Leonardo Hotel, που αποτελεί ένα από τα brands του ομίλου.

Στο δυτικότερο κομμάτι της Τσιμισκή φαίνεται να έκλεισε το μάτι η Optima Bank του ομίλου Βαρδινογιάννη καθώς θα λειτουργήσει το ένα από τα δύο καταστήματα που βρίσκονται στον αρχικό της σχεδιασμό για τη Θεσσαλονίκη, σε χώρο που βρίσκεται πλησίον στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου, στο νούμερο 17.