Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Εμβολιασμοί: Σφίγγει ο κλοιός για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Τι λένε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αλλά και εργαζόμενοι για το ενδεχόμενο γενίκευσης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό.

Την ώρα που η επιχείρηση «Πειθώ» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από λοιμωξιολόγους και ειδικούς, αλλά και την κυβέρνηση με υπουργούς να τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού για «να κερδίσουμε πίσω την ελευθερία μας», ή με δηλώσεις του τύπου «οι εμβολιασμένοι δεν θα την πληρώσουν για τους ανεμβολίαστους», τόσο σφίγγει ο κλοιός για τους δεύτερους.

«Tο κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τον δρόμο για τις όποιες εξελίξεις για τους εργαζόμενους.

Και όλα αυτά ενώ τα κρούσματα αυξάνονται απειλητικά και οι επόμενες ημέρες αναμένονται καθοριστικές για την πορεία της πανδημίας.

Και όμως αυτό που φαίνεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών Θεσσαλονικέων - όσων δεν είναι υπέρμαχοι του αντιεμβολιαστικού κινήματος - είναι πως η πλέον επαναλαμβανόμενη, και πρόσφατα εισαχθείσα, στο λεξιλόγιο μας, υποχρεωτικότητα, που υποδηλώνει «αναγκαιότητα» αλλά και «επιβολή», ενοχλεί και δημιουργεί αποστροφή.

Και αν επί τους παρόντος η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί, οι εμβολιασμοί των οποίων έχουν ξεκινήσει εν μέσω αντιδράσεων, άγνωστος Χ παραμένει τι θα γίνει σε χώρους όπως η εστίαση, αλλά και το λιανεμπόριο.
 
«Προσπαθώ να πείσω τους εργαζομένους στο εστιατόριο μου να εμβολιαστούν. Ωστόσο η προσπάθεια της πειθούς μοιάζει να εξαντλείται. Είναι παράλογο να λειτουργούμε στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων μας, όπως όλα δείχνουν, μόνο για εμβολιασμένους από το Σεπτέμβριο και μετά, και οι εργαζόμενοι να μην αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του εμβολιασμού» λέει στη Voria.gr, ιδιοκτήτης εστιατορίου υπογραμμίζοντας πως άνθρωποι που απασχολούνται στην επιχείρηση του και δεν έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό τονίζουν πως τους ενοχλεί «η υποχρεωτικότητα που χρησιμοποιείται σαν ‘καραμέλα’ σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να εμβολιαστούν».

Οι νέοι θεωρούν πως είναι... άτρωτοι

Άλλος ιδιοκτήτης εστιατορίου αναφέρει πως δεδομένου πως αρκετοί εργαζόμενοι του είναι νεαρής ηλικίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός δεν τους αφορά καθώς εκτιμούν πως είναι... άτρωτοι και ο κορωνοϊός δεν θα τους επισκεφτεί. Και σπεύδει να προσθέσει «το βέβαιο είναι πως τόσο εγώ, όσο και κάποιοι συνάδελφοι μου δεν προστιθέμεθα να προχωρήσουμε στο εξής σε προσλήψεις ατόμων που δεν είναι εμβολιασμένα. Πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων για πολλούς λόγους. Όταν ένα εστιατόριο διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους τους εργαζομένους του, τότε αποκτά αυτόματα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ενός άλλου εστιατορίου. Επιπρόσθετα αισθάνεται ασφάλεια ο πελάτης και προστατεύεται η δημόσια υγεία».

«Είμαι ο ίδιος εμβολιασμένος, θα ήθελα όσοι εργάζονται στην επιχείρηση μου να είναι εμβολιασμένοι και αν είναι δυνατόν και όλοι οι πελάτες που έρχονται για να ψωνίσουν. Δυστυχώς, μοιάζει ουτοπικό, για τους δεύτερους, όσο για τους εργαζομένους μου, αν δεν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεν μπορώ να τους το επιβάλω και πολύ περισσότερο να απολύσω ανθρώπους που συνεργάζομαι χρόνια μαζί τους και δεν θέλουν από επιλογή να εμβολιαστούν» λέει έμπορος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που λένε πως «ξέρουν πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να εμβολιαστούν» αλλά το αναβάλουν. «Κάποια στιγμή θα αναγκαστώ να εμβολιαστώ. Το γνωρίζω. Ίσως μου το ζητήσει το αφεντικό μου, ίσως με οδηγήσουν εκεί οι εξελίξεις. Ωστόσο με ενοχλεί η πίεση για να προβώ σε κάτι που δεν επιθυμώ και φοβάμαι να κάνω» λέει εργαζόμενη σε κομμωτήριο προσθέτοντας πως «για όσο διάστημα μπορώ θα το αποφεύγω».

Το βέβαιο είναι πως στο αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στα τέλη του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα που θα ισχύουν αρχικά στην εστίαση και ευρύτερα στη διασκέδαση, γεγονός που ενδεχομένως να επιφέρει αλλαγές και στο θέμα των εργαζομένων.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να ζήσουν πολλούς αποκλεισμούς. Όλα, βέβαια, επί του παρόντος είναι σε επίπεδο σεναρίων.