Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ούτε οι μισές επιχειρήσεις δεν κατέθεσαν αίτηση για άδεια κοινόχρηστου χώρου

Η Οικονομική Επιτροπή του Δ. Θεσσαλονίκης ενέκρινε την πρόταση του αντιδημάρχου Οικονομικών Μ. Κούπκα για παράταση στην προθεσμία έως 31Μαρτίου

Το πολύμηνο λουκέτο στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας, ο μειωμένος τζίρος που καταγράφουν πολλές επιχειρήσεις αλλά πλέον και το ενεργειακό κόστος φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στους αριθμούς των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης για έκδοση και ανανέωση αδειών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και την καταβολή του ανάλογου τέλους.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τη νέα χρονιά κατατέθηκαν έως σήμερα στην αρμόδια υπηρεσία του κεντρικού δήμου 490 αιτήσεις για άδεια χρήσης χώρου για τραπεζοκαθίσματα σε σύνολο πάνω από 1.200 που συνήθως λαμβάνουν ετησίως. Από αυτές, μετά από έλεγχο, έλαβαν την απαιτούμενη άδεια 247 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταβάλλοντας το ανάλογο τέλος.

Παράλληλα, κατατέθηκαν στον δήμο 159 αιτήσεις για άδειες εμπορευμάτων και επιπλέον 72 από περίπτερα. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 633 αιτήσεις με ποσοστό ολοκλήρωσης 307 (ποσοστό 48%).

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την επιχειρηματικότητα ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει παράταση έως 31 Μαρτίου στην προθεσμία έκδοσης και ανανέωσης αδειών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και στην καταβολή του ανάλογου τέλους χωρίς προσαυξήσεις. Είχε προηγηθεί από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα η σχετική πρόταση στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα και ενέκρινε την παράταση της προθεσμίας.

«Βάζουμε πλάτη για ακόμη μια φορά ώστε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης που περνούν δύσκολα. Η συνολική πολιτική μας για τη στήριξη του επιχειρείν εκφράζεται με δέσμη μέτρων που λάβαμε όλο το διάστημα της πανδημικής κρίσης με απαλλαγές φόρων και τελών, ρυθμίσεις και διευκολύνσεις όπου αυτό ήταν δυνατό», σημείωσε ο κ. Κούπκας. Σύμφωνα με τον ίδιο λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στις επιχειρήσεις, η οποία δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Σημειώνεται ότι η σχετική προθεσμία για την κατάθεση αίτησης για έκδοση και ανανέωση αδειών χρήσης κοινόχρηστων χώρων έληξε στις 28 Φεβρουαρίου.

Για το θέμα είχε αποστείλει σχετική επιστολή το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η επιτροπή Αγοράς και Συνεργασίας με την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να δοθεί παράταση στις αιτήσεις χρήσης κοινόχρηστου χώρου από καταστήματα εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το Επιμελητήριο στην επιστολή του έκανε λόγο για τεράστιες οικονομικές απώλειες λόγω της υγειονομικής κρίσης.