Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ενέργειες για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων

Η δημιουργία καταφυγίου κρίνεται υψίστης σημασίας και η εξεύρεση πόρων ανάγκη επιτακτική, ανέφερε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

Επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννη Τσιρώνη και με αίτημα την εξοικονόμηση πόρων από προγράμματα ΕΣΠΑ και Εθνικών Πόρων, προς υλοποίηση του έργου για τη δημιουργία καταφυγίου και κλινικών αδέσποτων ζών, υπέγραψε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Σταύρος Ζαμπέτογλου.

Υπενθυμίζεται στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το 2005, οι διοικήσεις των 11 πρώην Δήμων της, προέβησαν στην ίδρυση του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ενός διαδημοτικού συνδέσμου για την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, τα μέλη του Συνδέσμου είναι οι Δήμοι Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς, με τα έσοδά του να προέρχονται από τη συνδρομή τους.

Από την αρχή της δημιουργίας του, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ είχε θέσει ως στόχο τη δημιουργία καταφυγίου και κλινικών, για την εξυπηρέτηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο δρομολογήθηκε με όλες τις απαραίτητες ενέργειες και με την κατάθεση της άδειας δόμησης να αναμένεται να γίνει σύντομα, το μόνο που εκκρεμεί πλέον είναι η χρηματοδότησή του, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ενδεικτικά, ο κ. Μαυρομάτης ανέφερε, «Γεγονός είναι, ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων προέρχεται κυρίως από δεσποζόμενα ζώα, είτε από γέννες, είτε από εγκατάλειψή τους. Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος, μεριμνώντας για τη στείρωση και τη φροντίδα του κατοικιδίου του και επιλέγοντας την υιοθεσία έναντι της αγοράς. Για την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, ωστόσο,  η οποία μας θλίβει ιδιαίτερα και με τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων, είτε των Δήμων, είτε των ιδιωτών, να εξυπηρετείται, αυτή τη στιγμή, από τρία μόλις καταφύγια σε ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, με 172 συνολικά κλουβιά, η δημιουργία καταφυγίου κρίνεται υψίστης σημασίας και η εξεύρεση πόρων, τους οικονομικά χαλεπούς αυτούς καιρούς, κατά τους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ανάγκη επιτακτική».

Ο χώρος δημιουργίας του καταφυγίου είναι αγροτεμάχιο, αγορασμένο από το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, 33 στρεμμάτων στην περιοχή του Λακκώματος, εγγύς των ορίων των Δ.Δ. Αγίου Αντωνίου και Κάτω Σχολαρίου, δίπλα σε άσφαλτο, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο, επίπεδης μορφής με μικρές κλήσεις, ενώ οι προβλεπόμενες δαπάνες κατασκευής, εξοπλισμού και πλήρους λειτουργίας, ανέρχονται στα 2,5 - 2,8 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το καταφύγιο αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες, πέραν των Δήμων-μελών του ΣΥΠΠΑΖΑΘ (Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς), του κεντρικού Δήμου της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπολοίπων Δήμων.