Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ενοίκιο ή αγορά ακινήτου; Πότε συμφέρει η επένδυση σε κατοικίες

Ποιοι επιλέγουν την αγορά και ποιοι την ενοικίαση - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη επιλογή΄. Τι συστήνουν οι άνθρωποι της αγοράς.

Να αποκτήσω το δικό μου κεραμίδι, ή να παραμείνω στο ενοίκιο; Το ερώτημα αυτό είναι κομβικής σημασίας για πολλά, κυρίως νέα ζευγάρια, που ξεκινούν τη δική τους οικογένεια και δυσκολεύονται να καταλήξουν για το ποια είναι η περισσότερο συμφέρουσα λύση για αυτούς.

Και όλα αυτά την ώρα που οι τιμές στη Θεσσαλονίκη τόσο αναφορικά με τη μίσθωση, όσο και με την αγορά, ακολουθούν αυξητική πορεία λόγω της μεγάλης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα διαμερίσματα άνω των 100 τμ είναι δυσεύρετα για μίσθωση, ενώ η αγορά ακινήτων συνήθως αφορά διαμερίσματα που δεν ξεπερνούν τα 100 τμ προκειμένου το ποσό που θα χρειαστεί να καταβληθεί για την απόκτηση του να κινείται σε ένα φάσμα γύρω από τα 100.000 ευρώ.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estat “ η απάντηση στο ερώτημα αγορά ή ενοικίαση δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται ενδελεχή έρευνα και προσέγγιση όλων των δεδομένων αλλά και των τάσεων της εποχής, καθώς η σωστή απόφαση μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες κάθε χρονικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση η αγορά ή η μίσθωση ενός ακινήτου δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε δηλητήριο».

Αναμφίβολα η τελική απόφαση στο δίλημμα μεταξύ αγοράς ή ενοικίασης εξαρτάται και από πολλούς προσωπικούς παράγοντες, όπως την οικονομική δυνατότητα και την επιθυμία κάθε ενδιαφερομένου να «δεσμευτεί» ή όχι με ένα ακίνητο ή με ένα δάνειο, σε περίπτωση που αποφασίσει να αγοράσει αλλά δεν διαθέτει ολόκληρο το διαθέσιμο κεφάλαιο. Επιπλέον θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσμετρήσει και τη γενικότερη κοινωνικό οικονομική κατάσταση πέρα από τη δική του.

“O Έλληνας αγοράζει παραδοσιακά το δικό του κεραμίδι. Βέβαια τα τελευταία χρόνια νέοι άνθρωποι φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη, εργάζονται στο εξωτερικό με αποτέλεσμα η αγορά ακινήτου να μην τους απασχολεί. Ωστόσο αν κάποιος αποφασίσει να αποκτήσει το δικό του σπίτι θα πρέπει να είναι σίγουρος για την πηγή εισοδήματος, καθώς σε περίπτωση που θα μπει στη διαδικασία να δανειοδοτηθεί για μέρος του ποσού αγοράς θα πρέπει να είναι συνεπής, αλλά και δεσμευμένος για τη καταβολή δόσεων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι εν δυνάμει αγοραστές θα πρέπει να είναι άκρως προσεκτικοί με τους όρους δανειοδότησης και να μπορούν να υποστηρίξουν την απόκτηση του» αναφέρει ο κ. Καραπιπέρης.

Ποιοι αγοράζουν …ευκολότερα

Η «ομάδα» των ατόμων που αποφασίζει ευκολότερα την αγορά κατοικίας είναι συνήθως δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μια σταθερότητα στο μισθό τους. Στον αντίποδα βρίσκονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι λόγω αστάθμητων παραγόντων, που ενδεχομένως θα προκύψουν, δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα συμβεί σε 10 - 15 χρόνια.

Κάποιοι θεωρούν την αγορά κατοικίας «σκλαβιά»

Το ενοίκιο για κάποιους είναι επιλογή και για κάποιους άλλους μονόδρομος. Ειδικά για τους νέους ανθρώπους (18-35 ετών) το ενοίκιο είναι ίσως η πρώτη και μοναδική τους λύση. Το ενοίκιο έχει νόημα για κάποιο χρονικό διάστημα ωστόσο δεν προτείνεται για εφ’ όρου ζωής.
Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις, για παράδειγμα επιχειρηματίες που θέλοντας να έχουν μια κατοικία της πλήρους αρεσκείας τους, που αντανακλά το status που επιθυμούν, και παράλληλα να μην δεσμεύσουν χρήματα για να την αποκτήσουν - καθώς θέλουν να έχουν υψηλή ρευστότητα για τα επιχειρηματικά τους projects - επιμένουν στη μίσθωση.

Αγορά για συναισθηματικούς λόγους

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αγοραστών ακινήτων που προχωρούν στην εν λόγω επένδυση για συναισθηματικούς λόγους, καθώς ενδέχεται στο συγκεκριμένο ακίνητο να έχουν μεγαλώσει ή αγοράζουν ακίνητο γιατί βρίσκεται κοντά στο πατρικό τους σπίτι.

Κάποιοι άλλοι αγοράζουν για λόγους prestige, για παράδειγμα στην περιοχή που επιλέγουν μένουν επώνυμοι, επιχειρηματίες κλπ.
Υπάρχουν περιπτώσεις αγοραστών σε ακριβές περιοχές που δαπανούν μεγάλα ποσά την ώρα που θα μπορούσαν να αγοράσουν με το ίδιο ποσό περισσότερα από ένα ακίνητα και να τα εκμεταλλεύονται.

Φυσικά υπάρχουν και οι γονείς που αγοράζουν ένα ακίνητο για το παιδί τους, προκειμένου να έχει το δικό του κεραμίδι από νεαρή ηλικία.