Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οθωμανικός βόθρος η τρύπα στην Εγνατία - Μπαλώθηκε προσωρινά (φωτο+vid)

Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στην Καμάρα για την αποκατάσταση της τρύπας - Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριάκη

Εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος με την τρύπα που άνοιξε στο οδόστρωμα επί της οδού Εγνατίας, στο ύψος της Καμάρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί.

Διαβάστε σχετικά - Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τρύπα στην Εγνατία μετά από κατάρρευση πλάκας φρεατίου (φωτο+vid)

 

Η τρύπα έκρυβε οθωμανικό... βόθρο

Συγκεκριμένα, συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στην οδό Εγνατία, όπου σήμερα το πρωί άνοιξε μια τρύπα στο οδόστρωμα, όταν υποχώρησε πλάκα από παλαιό φρεάτιο.

Η καθίζηση αυτή αποκάλυψε μία οθωμανικής εποχής λυματοδόχο (βόθρο), καμίας αρχαιολογικής αξίας, η οποία ήδη επιχωματώθηκε. Ο συγκεκριμένος βόθρος χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα. Δεδομένου ότι το σημείο εκείνο ήταν στον αστικό ιστό της πόλης, κάθε σπίτι είχε τον δικό του βόθρο για την απόθεση των λυμάτων.

Παρόμοιοι τέτοιοι βόθροι έχουν βρεθεί και μάλιστα αρκετοί στη διάρκεια των ανασκαφών που έγιναν στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σε εκείνους οι αρχαιολόγοι έχουν βρει θραύσματα αγγείων, σπαμένα πιάτα και κύπελλα, καθώς και άλλα είδη οικιακή χρήσης των πολιτών της ρωμαϊκής εποχής.

Οι πρώτες προσωρινές ενέργειες αποκατάστασης ξεκίνησαν περίπου στις 11.00 το πρωί, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων από τη συγκεκριμένη πλευρά του δρόμου. Για την ώρα έκλεισε προσωρινά η τρύπα με χαλίκι και αναμένεται να τοποθετηθεί και μια λαμαρίνα. Το έργο αποκατάστασης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της αποκατάστασης του προβλήματος υπήρχε στο σημείο γερανός και τοποθετήθηκε προστατευτική ταινία γύρω από το μέρος που υπάρχει η τρύπα.

Η διέλευση των οχημάτων είχε απαγορευτεί στην Εγνατία οδό, στο ρεύμα προς δυτικά, από το ύψος του ΑΠΘ και για την εύρυθμη κυκλοφορία όλων των οχημάτων είχαν τοποθετηθεί και δύο τροχονόμοι στο εν λόγω σημείο, οι οποίοι ρύθμιζαν την κίνηση. Ωστόσο, ακόμα και με την παρουσία των δύο τροχονόμων, υπήρξαν προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς διεκόπη η διέλευση οχημάτων σε κεντρική αρτηρία της πόλης, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνηση και πολλά... νεύρα, κυρίως από την πλευρά των οδηγών.

Νωρίτερα, ο διευθυντής δικτύων αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, Χρήστος Τραγανός, μιλώντας στη Voria.gr, εξήγησε πως η πλάκα που βρισκόταν στο φρεάτιο είναι αρκετά παλαιά και πιθανόν να έσπασε από τον συνδυασμό του βάρους των αυτοκινήτων που διέρχονται καθημερινά από επάνω της καθώς και εξαιτίας των έργων ασφαλτοστρωσης που είχαν πραγματοποιηθεί πριν λίγο καιρό στην οδό Εγνατία.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής δικτύων αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, την ευθύνη για την αποκατάσταση του οδοστρώματος φέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης και όχι η ΕΥΑΘ, καθώς δεν ανήκει σε αυτήν το φρεάτιο. Ωστόσο, όπως είπε, η ΕΥΑΘ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον δήμο Θεσσαλονίκης και είναι πρόθυμη να παρέχει τα υλικά, εφόσον δεν βρίσκονται στη διάθεση του δήμου, ώστε να αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Δείτε φωτογραφίες: